Under torsdag kväll visades flera korta filmer i Rinkeby Folkets hus. Det var elever från Kulturskolan Järva som skapat lerfigurer för att göra filmberättelser, vilka ackompanjerades med orkestermusik och visades upp.

El Sistema-orkestern som är en del av Kulturskolan har tillsammans med Rinkeby Bibliotek och Rinkeby folkets hus deltagit i projektet ”Kultur för alla”. Bakom finansieringen av projektet står Kulturrådet.
– Vi har haft drop-in hela hösten, varje torsdag. Inga föranmälningar har gjorts. Barn har tillsammans med sina föräldrar fått komma och prova på stop motion och bygga lerfigurer, sade Nadja Ekman, konst– och mediapedagog på Kulturskolan i Järva.

Nadja Ekman och Helene Berg.

Den teknik som eleverna gjort filmerna med, kallas för ”stop motion” och bygger på enbildstagningar av figurer som flyttas små steg eller byter plats mellan tagningarna. Musiken som ackompanjerade hade El Sistema-orkestern skapat och sedan lagt in på vissa delar i filmerna. Projektet har pågått under hela höstterminen.

Annons:

Syftet med projektet är att det ska öppna upp för personer som inte vet vad det handlar om. Men även personer som inte känner för att anmäla sig till en hel kurs. Det leder till att de som vill kan lära känna tekniken och bli bättre på att skapa filmer.
– På så vis har det varit öppet för vemsomhelst att komma. Både yngre och äldre barn har tillsammans skapat lerfigurerna för att sedan pröva att göra korta filmer, sade Helene Berg, filmpedagog.

Anton Jansson

Print Friendly, PDF & Email