På Tensta konsthall är det konstkollo varje fredag under sommarlovet. Unga får prova på olika konstnärliga uttryck med konstnärer och designers.
– Dagens tema var papper, sade designern Sandra Saeidi, som ledde veckans kollo.

Tensta konsthall brukar ha tre olika pågående konstutställningar, ett språkcafé, ett kvinnocafé och dessutom konstkollon under sommaren. Men på grund av coronaviruset är det annorlunda i år. 

– Nu kan inte så många människor vistas i lokalerna samtidigt och därför är det kolloverksamhet varje fredag istället. Annars brukar vi ha runt 30 barn samtidigt, säger konsthallens förmedlare och konstnär Makda Embaie.

Annons:

Varje vecka bjuds konstnärer in för att presentera olika material och teman

Varje vecka bjuds olika konstnärer in för att presentera olika material och teman för barn och ungdomar. Temat i fredags var att utmana sig själv på papper och Sandra Saeidi, som är utbildad designer, ledde konstkollot denna gång.

– Jag vill att barnen skulle ha en rolig stund och lära sig lite om återbruk. Till exempel så hade vi en tioårig flicka som gjorde en pappersklänning. Den hade vi lätt kunnat producera på riktigt, om vi hade haft tid. 

Sandra Saeidi har en kandidatexamen från Beckmans Designhögskola och arbetar heltid som designer med accessoarer och solglasögon. Tidigt blev hon intresserad av design och konst.

– Intresset kom redan från barnsben, då mina föräldrar märkte att jag själv ville välja vad jag skulle ha på mig. Jag gillar hur folk utrycker och bär sina kläder och accessoarer. Men dock finns det många problem i modebranschen, det är på gott och ont.

Vad vill du få fram med verksamheten denna gång?

 – Det är viktigt att kunna arbeta med hållbarhet och ge skaparglädje, modevärlden kan vara långt borta för många människor. 

Barnen fick teckna, utmana sig själva, våga utforska och ha kul med materialet.
– Ja, att de hade kul var det viktigaste under hela dagen, sade Sandra Saeidi.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email