en man med olycklig min framför eldslågor

Pjäsen “Fotboll i Jemen”  följer asylsökande Saleh som rekryteras av SÄPO till att bli CIA-agent i Jemen i utbyte mot svensk asyl. Det är en sorglig historia, baserat på en verklig händelse, om hur en flyktings öde offras för att hjälpa USA. Teater Tribunalen lyfter intressanta perspektiv om Sveriges involvering i terrorbekämpning i Mellanöstern.

Lördagen den 13:e november hade pjäsen “Fotboll i Jemen” premiär på teater Tribunalen, på Hornsgatan på Södermalm. Manus av Jan Käll, regi av Richard Turpin och Mohammed Ismail i huvudrollen. Teaterstycket kretsar kring Saleh, ung jemenit med stort fotbollsintresse. Huvudkaraktärens resa för publiken från Jemens öknar till kalla Finland och sedan till Stockholms hamn. Med musikaliska inslag och färgstarka intryck följer vi Saleh genom hans flera moraliska vägskäl. 

Manuset är uppfriskande samhällskritiskt

2015 fick svenska media vetskap om Amen, som Saleh löst är baserad på. Han var en jemenitisk medborgare som var asylsökande i Sverige. Det enda som skrevs i media var om hans tragiska slut efter att han agerat CIA-agent genom SÄPO. Pjäsen använder detta material för att  skapa en helhetsbild av Salehs liv och försöka förklara hur han hamnat i denna komplexa situation. Manuset är uppfriskande samhällskritiskt och ifrågasätter närvaron av västvärldens länder i Mellanöstern.  Skådespelet var livligt och engagerande. Rekvisitan användes kreativt och formade en pjäs som konstant förändras med varje scen. 

Annons:

Den största frågan som pjäsen uppmanar publiken att diskutera är relationen mellan SÄPO och amerikansk terroristbekämpning. Genom åren har Sverige deltagit i krigsinsatser i såväl Afghanistan, Libyen och Mali. Men teatern avslöjar även att Sverige inofficiellt arbetar med att bekämpning av terrorism genom hemlig krigföring. Pjäsen visar att krigföring, som av CIA framställs som självförsvar, inte är annat än attack mot oskyldiga civila för att föröva makt och resurser. 

Pjäsen “Fotboll i Jemen” visas på Teater Tribunalen  fredag-söndag fram till den 12 december.

Asmaa Farah & Maryan Bouraleh
Foto: Maryam Barari
Print Friendly, PDF & Email