en man sitter vid ett bord med en tekanna och koppar

Örjan Hultén är nytillträdd tillförordnad verksamhetschef för Järva Folkets Park på Eggeby Gård. Gården som har funnits mellan Tensta och Husby i över 100 år. Örjan är norrlänning från början, kommer från Härnösand, är jazzmusiker, kompositör och nu har han även rollen som verksamhetschef.

Har du hunnit sätta dig in i rollen som verksamhetschef på Eggeby Gård ?

– Jo, det tycker jag. Jag vet mycket mer nu, det är mycket praktiska göromål. Den administrativa verksamheten ligger efter så att vi släcker bränder, så att säga, bland annat på grund av pandemin. Vi försöker att komma på fötter, det är också projekt som ska redovisas.

Annons:

Med tanke på att Örjan flyttade till Rinkeby redan 1993, har han hunnit få en förankring i Järva.

– Jag känner många konstnärer, musiker och folk som har med kultur att göra. De jag känner personligen har bott här länge och bodde här redan när jag flyttade hit. Men just nu skulle det vara väldigt intressant att lära känna dem som är intresserade av kultur och musik i Tensta idag. Det är dem vi försöker nå ut till.

Eggeby Gård ska ha en egen festival under Stockholm jazzfestival 2022

När du pratar om kultur, vad menar du då ? Är det musik eller all sorts kultur ?

– I de medlemsföreningar som finns här på Eggeby gård finns olika grenar av kultur. Vi har konstprojekt som vi håller på att sjösätta, det finns folk som är intresserad av folkmusik, jazz, klassisk musik, etcetera, så det finns många olika intressen. 

I din roll som verksamhetschef, känner du att du behöver tänka nytt, införa nya saker eller ändra på något ?

– Först och främst, handlar det om att göra det som styrelsen och alla här vill att ska hända och som är beslutat. Hinner jag sätta min personliga prägel på något här, skulle det vara att utveckla våra två konsertlokaler så att de verkligen passar för till exempel Världsmusikfestivalen som kommer att vara här två söndagar framöver. 

– Det vi håller på att göra nu är det att se över vad vi har för utrustning, komplettera och se till att det finns bra ljud och ljus i båda lokalerna för att skapa riktigt bra konsertmiljöer på två scener.

Ett mål som Örjan har är att Eggeby Gård ska ha en egen festival under Stockholm jazzfestival 2022. Då med både en stor och en liten scen och ha konserter under en hel helg. Inte bara en konsert som det var i år.

– Alla som har musiken i sitt hjärta ska få uppleva en riktig konsert. Innan hade jag många idéer, men nu kan jag bestämma mer i en styrande position, säger Örjan.

Vi har jättebra lokaler på Eggeby Gård som går att hyra

Vad händer framöver?

– Som jag vet nu kommer jag att jobba här hela våren 2022. Sedan får vi se, men så länge jag är verksam tänker jag att vi börjar vårterminen med en återkommande konsert. En konsert förmodligen i matiné-form, en eftermiddag, antingen lördag eller söndag. Så att folk förstår att här på Eggeby Gård är det konserter. Ja, en konsertserie i vår, kan jag se framför mig.

Har du några planerade aktiviteter för resten av detta år ?

– Det finns två ben för parken: vi kommer alltid behöva att hyra ut lokaler, vi har jättebra lokaler på Eggeby Gård som går att hyra för fest, om man själv vill ordna ett kulturellt evenemang, en konferens eller ett möte. De ska vi förbättra och där är ju också vår möjlighet att kunna få in hyra så att vi får pengar till parken och med de pengarna kan vi göra kulturell verksamhet och aktiviteter i egen regi.

Hur klarar sig parken ekonomiskt? 

– Ja, den klarar sig ganska bra. Det har varit en målsättning från Stockholms stad att kunna behålla alla mötesplatser, att de inte ska gå under medan corona-pandemin härjar. Därför har vi, bland andra, fått stöd från Kulturförvaltningen och stadsdelsnämnden för att vi ska kunna fortsätta vår verksamhet.

Vi kräver att man ska respektera alla människors lika värde

Det finns de som anser att kultur, som inte är typisk svensk, inte är välkommen.

– Jag förstår att det finns politiska tendenser som inte vill ha mångfald. Men på Järva Folkets park vill vi ha det, vi välkomnar alla. Vi kräver att man ska respektera alla människors lika värde. Det står dessutom i våra stadgar.

– Ta de här kommande konserterna; nu på söndag kommer en trio från Afghanistan som framför sin musik och söndagen därefter ett väldigt spännande hip hop-kollektiv med influenser från Iran, Baluchistan (Pakistan), en del av världen där vi hör inte så mycket musik ifrån.

Är det något du skulle vilja säga till alla som bor i närheten?

– Håll utkik i framtiden på vad som händer här på Eggeby Gård, titta på våra sociala medier och på anslagstavlorna för att det kommer att hända spännande saker. Kom till Eggeby Gård!

Adolfo Ovalle

Två konserter de närmaste veckorna:

Afghan trio – En hyllning till alla afghanska röster som kämpar för att göra sig hörda.
Datum & Tid: Söndag den 21 nov kl. 17:00
Biljetter: 120 kr ordinarie, 80 kr studerande och pensionärer

Harakatt – Med texter skrivna utifrån magisk realism, ett unikt sound och sylvasst samspel mellan musikerna.
Datum & Tid: 28 nov kl. 18:00
Biljetter: 100 kr ordinarie, 70 kr studerande och pensionärer

Eggeby gård
Print Friendly, PDF & Email