Folk på gårdsfesten

I förra veckan sände Uppdrag granskning ett program som visade hur hyresgäster i Husby organiserat sig mot sin hyresvärd Hembla. Hyresgästerna menar att hyresvärden inte sköter sig och att de tvingas bo i orimliga förhållanden. Det är omöjligt att se reportaget utan att fråga sig – när kommer de styrande politikerna att göra något?

Hemblas agerande är bara toppen av ett isberg. Uppdrag granskning visar att hyresgästernas utsatthet är en del av en större affärsidé hos flera fastighetsbolag, nämligen att köpa upp hus i miljonprogrammen, spara in på underhåll, göra ytliga renoveringar och sedan höja hyrorna kraftigt.

Det är en affärsidé som bygger på att utnyttja systemet och de allra mest utsatta. Det är motsatsen till folkhemstanken som styrde byggandet av miljonprogrammet, och som handlade om att bygga bra bostäder åt alla. 

Annons:

Bostadsbristen spär på problemet
När människor hem görs till varor på en marknad kommer det fram företag vars främsta syfte är att göra så stor vinst som möjligt på våra bostäder. Och de senaste årens ökande bostadsbrist i Stockholm, tillsammans med tidigare utförsäljningar av allmännyttiga hyresrätter, har inneburit allt fler oseriösa hyresvärdar. 

Kommunerna borde börja köpa tillbaka de hus som missköts

Var ska folk ha råd att bo?
Så istället för att skapa en hållbar stad där vi alla har tak över huvudet blir det nu chockhöjda hyror som bara några få har råd med. Men vart ska vi som inte har en årslön på banken bo? Alla som sliter i vården, på förskolor och inom äldreomsorgen – som får samhället att gå runt. 

Får det fortsätta såhär har vi snart inga hyresrätter med rimliga hyror kvar i Stockholm, och problemet växer också i övriga landet. Samtidigt är efterfrågan på hyresrätter med hyror folk faktiskt har råd med högre än någonsin. Det här kommer leda till en katastrof om inget görs.

Dags för skärpta regler
Alla styrande politiker måste nu ta sitt ansvar. Det behövs både skärpt lagstiftning mot den här typen av hyresvärdar och det behövs att kommunerna bryter alla kontakter med dem. De borde varken få mark, bygglov, detaljplaneändringar eller få köpa hus som gör att de kan växa. Dessutom borde kommunerna börja köpa tillbaka de hus som missköts.

Vi har alla rätt att bo bra
Alla vi som bor i hyresrätt har rättigheter. Och ett bra och tryggt boende är en rättighet. Vi ska inte behöva kämpa mot våra hyresvärdar. Det är dags att de styrande politikerna ställer sig på hyresgästernas sida.

Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd
Print Friendly, PDF & Email