Häromdagen ringde jag till ett försäkringsbolag eftersom jag funderade på att byta. Jag pratade med en kvinna som jobbade där och jag ställde några frågor till henne och hon försökte svara på alla mina frågor. Svaren hon gav mig satte sig djupt i mig, och jag tänker fortfarande på dem.

Den ena var när jag frågade vad min hemförsäkring skulle kosta då svarade hon hemförsäkringen är baserad på adress. Jag frågade vad det innebar. Jo, det innebär att när man bor i politiskt eftersatta områden betalar man extra mycket eftersom det innebär större risk.

Det andra svaret som satte sig djupt i mig handlade om möjligheten att få teckna en otursförsäkring. Om jag tappar bort mina hemnycklar kan jag få jag ersättning för att göra nya. Då svarade hon att man inte får tillgång till det eftersom jag bor i en hyresrätt och inte äger huset. Det fick mig att reflektera över att huset jag bott i i 23 år inte är mitt. Det visste jag ju såklart, men det låter ändå konstigt. Äger jag inte ens mitt eget hem?

Annons:

Varför ska man behöva äga något?

Men så tänkte jag, varför ska man behöva äga något? Vad är egentligen egendom? Då insåg jag att sådana tankar kan jag att ta med mig i graven och resultatet blev att det handlar om makt.

Jag kom ihåg att när jag för sex år sedan ville köpa en lägenhet, då sade banken att jag inte skulle få låna mer än 1,2 miljoner kronor. Det var omöjligt, inga hus kostar så lite. Jag har funderat på att hitta en större lägenhet, men då finns det inkomstkrav på 425 000 i årsinkomst och så mycket tjänar jag inte. Trots att jag har jobbat sedan jag kom till Sverige, tagit en högskoleexamen och kämpat dag och natt, så är systemet inte byggt för mig. Tvärtom, det motarbetar sådana som jag.

Jag vet, att bilden av oss invandrare förknippas med kriminalitet och folk som lurar systemet. Varje gång Uppdrag Granskning släpper ett nytt avsnitt om sådana fall gör det verkligen ont. De använder våra gemensamma resurser. Men trots alla motgångar och allt motstånd fortsätter invandrare kämpa för ett samhälle som gynnar även dem, för en bättre framtid för våra barn och för ett bättre Sverige.

Fatuma Mohamed

Print Friendly, PDF & Email