Leende man med glasögon och keps

Nyhetsbyrån Järva har en ny redaktör sedan årsskiftet. Han heter David Johansson och bor i Husby.

– Hittills har jag fått ett väldigt positivt bemötande när jag varit ute och pratat med folk. Det känns att de som jobbar här brinner för lokalbevakningen. Jag ser det som en utmaning, i positiv bemärkelse.

David är utbildad journalist vid Södertörns högskola och arbetar deltid på redaktionen i Rinkeby. Resten av veckan jobbar han på Fris, Finlandsvenskarnas riksförbund i Sverige, som verksamhetskoordinator.

Annons:
Annons:

Varför sökte du jobb på Nyhetsbyrån Järva?

– För att det är så viktigt med det lokala perspektivet. Det tycker jag inte bara för att jag bor här och har pluggat journalistik. Jag har också läst antropologi och vill lyfta att vi behöver prata mer med människor som bor i ett område för att förstå det.

Själv är han född och uppvuxen i Uppsala och har efter studierna bland annat gjort praktik på Europaparlamentet och arbetat på en engelskspråkig tidning på Malta. Han har också rest en del, bland annat i Mellanöstern, och behärskar grundläggande standardarabiska efter studier. 

Vad vill du skriva om?

– Jag vill gärna lyfta minoritetsfrågor av olika slag, för att jag tycker det ofta blir ett ovanifrånperspektiv. Sedan har jag också ett stort kulturintresse, så det kan bli konst, musik och allt möjligt. Och så kommer jag bevaka lokalpolitiken.

Säg något du gillar med området!

– Det känns som att det är jättemycket som händer i Husby och det är väldigt kul. När jag flyttade hit blev jag positivt överraskad av Järvafältet. Det är så stort och gårdarna som ligger här är riktiga hembygdsgårdar, man har bevarat något väldigt traditionellt i synergi med miljonprogrammet. Men jag tycker att det saknas lokala kaféer.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email