Varje fredag eftermiddag samlas kvinnor för att sy, sticka, virka eller brodera – eller bara ha en trevlig pratstund med andra kvinnor. Det finns handledare som hjälper till med råd om hur man bäst lagar något eller hur man lär sig hantera symaskinen.

– Det brukar vara 10 till 15 personer här varje fredag. Ibland har det varit upp till 30 personer. Någon enstaka gång har en man hittat till sycaféet och vi tar gärna emot fler. Alla är såklart välkomna, säger Safia som är cirkelledare.

Om man vill sy något klädesplagg tar man med sig eget tyg, mönster och tillbehör. I lokalen får man låna symaskin och får goda råd om arbetet. Har man inte sytt tidigare kan man lära sig på plats. Vill man lära sig sticka eller virka finns garn och stickor att låna. Det påbörjade arbetet ligger kvar och väntar till nästa gång man kommer.

Annons:

Det är gratis att komma till sycaféet

En som imponerar med sitt arbete är Salima.
– Jag har stickat och virkat sedan jag var åtta år. Efter skolan samlades vi och handarbetade med det vi tyckte om. Jag har alltid tyckt om att göra något med händerna vare sig det är att sy, sticka, virka, fläta hår eller hålla på med växter och planteringar. Varje fredag eftermiddag jobbar jag här ett par timmar och hjälper andra att komma igång, säger Salima.

Alla kommer inte hit för att sy eller sticka, den sociala biten är viktig. Man fikar och får en trevlig pratstund med andra. Det kan hända att man har en blankett man behöver hjälp att fylla i och alltid finns det någon på plats som kan hjälpa till med det.

– Det är gratis att komma till sycaféet. Ibland har vi en inbjuden föreläsare som berättar om något intressant som berör deltagarna. Man behöver inte bo i Husby för att komma hit – det är öppet för alla som är intresserade, säger Maryam Osman som är processledare på Folkets Husby

Monica Jansson

Salima virkar
Print Friendly, PDF & Email