en kvinna med hörlurar och mikrofon i handen intervjuar tre personer

Åsa Furuhagen från P1-programmet Människor och tro besökte Rinkeby för att intervjua tre av namnen bakom trossamfundens gemensamma uttalande mot våld och kriminalitet. 

Det har gått ett par veckor sedan tio religiösa ledare från Järva undertecknade ett gemensamt upprop mot våld och kriminalitet. Initiativtagare var Rinkeby Folkets hus som har flera trossamfund bland sina medlemsorganisationer. 
– Vi tog initiativet för att fortsätta den diskussion om kriminalitet som berör hela Järva och visa att vi kan organisera oss i olika former, säger Fardosa Omar som är verksamhetschef för Folkets Hus.

Nasir Ahmad Arif, imam i Ayshamoskén, och Tenstakyrkans pastor Petri Kinnunen, träffade tillsammans med Fardosa Omar Sveriges radios reporter Åsa Furuhagen i Rinkeby Folkets Hus för att utveckla sina tankar om tro, ställningstaganden och samarbete.

Annons:

Kanske blir det en medborgarrättsrörelse

– Vi är alla eniga kring detta och kan göra skillnad tillsammans. Utifrån ett religiöst perspektiv är vi skyldiga att göra en markering och börja någonstans, sade Nasir Ahmad Arif. Han betonade också vikten av att trossamfunden samarbetar med myndigheterna och nämnde coronapandemin som ett positivt exempel på en fråga där myndigheter och församlingar kunnat samverka.

Både Nasir Ahmad Arif och Petri Kinnunen tyckte det var ett självklart beslut att skriva under artikeln.

– Vi samverkar kring ett samhällsproblem. Kanske blir det en medborgarrättsrörelse, sade Petri Kinnunen.

Radioprogrammet Människor och tro sänds i P1 på torsdagar klockan 14 men går även att höra via Sveriges radios hemsida.

Anna Nygård
Print Friendly, PDF & Email