Fädek Jabar

Att förbjuda gangsterrap har varit en diskussion sen genren började dominera topplistorna i Sverige. Men efter mordet på 19-årige rapparen Nils ”Einár” Grönberg har Sverigedemokraterna officiellt lagt fram ett förslag på att förbjuda musikgenren inom public service som en “brottsförebyggande åtgärd”. Men borde vi verkligen begränsa gangsterrap?

Det finns en föreställning om “den bidragstagande invandraren” som lever på samhället och inte betalar skatt. Verkligheten är däremot att utanförskap och diskriminering inom arbetsmarknaden gör att det är svårare för svenskar med annan etnisk bakgrund att få jobb. Det är ännu svårare om du har svenska som andra språk eller inte har bott i Sverige länge nog för att med större enkelhet kunna kommunicera med andra svenskar. Det här gör att många ofta inte kan integrera sig på bästa sätt och hålls utanför samhället, och därav drar sig till gäng.

En rappkarriär är ett sätt för utsatta människor att tjäna mycket pengar

Med det sagt är det mestadels invandrare och svenskar med annan etnisk bakgrund som bor i låginkomstområden, som rappar. Det är väldigt sällan, nästan aldrig, du kan gå in på Spotifys svenska topplistor och inte hitta en låt inom gangsterrapgenren. Varje spelning på en låt innebär pengar som dessa artister beskattas på, och i och med att de tjänar mycket pengar på musiken så bidrar dessa artister med en hel del skatt till Sverige. En rappkarriär är ett sätt för utsatta människor att tjäna mycket pengar, vilket är något alla vill göra.  

Visst, lyriken i musiken beskriver olagliga handlingar som glorifieras. Jag är livrädd för att min 14-åriga lillebror som lyssnar mycket på gangsterrap ska dras in i det hela på grund av att han tycker att det är coolt. Det är en oro som aldrig försvinner, och det kanske hade underlättat för mig om gangsterrap begränsades, men en begränsning är ändå något jag är emot.  

Det kan vara svårt att förstå varför, men i Sverige pratar man mycket om att bevara demokratin. Det blir särskild märkbart när nazister protesterar på öppen gata utan att stoppas eftersom det vore ”censur”, men tydligen får man inte att sjunga om vad man vill. 

Något vi alla kan konstatera är att det oftast inte är Abdul som bor i Tensta som drar linor

Problemet här är att man väljer att se gangsterrap som problemet när det egentligen bara är människor som berättar om sin verklighet. Och det är verkligheten som för dessa människor är problemet. Dessa gängmedlemmar skjuter inte andra gängmedlemmar för att det är kul, de gör det för att det finns en marknad som de konkurrerar om. Droghandeln.  

Något vi alla kan konstatera är att det oftast inte är Abdul som bor i Tensta som drar linor, det är arbetarna på Avanza, det är SD- toppen och det är ungdomarna i Danderyd. Det är inte blattarna. Hade Sverigedemokraterna tagit reda på det riktiga problemet så hade de behövt peka finger på sig själva och sina grannar. Köparna är anledningen till att det finns en marknad. Efterfrågan skapar ju tillgång, det är något vi alla det. Men något vi också vet är vad en syndabock är, och Sverigedemokraterna har länge haft en och samma syndabock.

Fädek Jabar
Print Friendly, PDF & Email