Jasmin Nasser

Efter framgångarna med Edu Orten-podden tar nu plattformen steget till YouTube-världen. I den nya videoserien Edu Orten Berättar finns åtta deltagare från Järva representerade. 

– Det var en otrolig respons från människor som ville vara med, vi kommer sammanlagt ha 19 gäster under hela videoserien. Jag är så tacksam för att hela teamet har jobbat grymt hårt med detta sedan förra året, säger grundaren Jasmin Nasser.

Sociologen och samhällsvetaren Jasmin Nasser är född och uppvuxen i Hagsätra och Bredäng, men arbetar som fritidsledare i Järva. Dessutom driver hon plattformen Edu Orten där kända som okända gäster får dela med sig av sina berättelser och livshistorier i podden. Bland dessa finns flera järvaprofiler som Moosa Assal som driver Islampodden, Unity och Galdem A Talk. Till den nya YouTube-serien ansluter sig nu bland annat Akrem Hashim Yahya från BK Bussenhus.

Annons:

– Hela syftet med serien är att ta historieberättande ett steg längre och djupare. Vi vänder oss till unga personer som antingen har en utländsk bakgrund och/eller rötter i marginaliserade bostadsområden. Konceptet kretsar kring teman som glädje, saknad och mod. Det ska finnas en igenkänningsfaktor och en röd tråd genom hela videoserien där målet är att väcka känslor, säger Jasmin Nasser.

Man märker hur viktigt det är när unga från våra orter får höras och synas

En av de hittills mest lyssnade avsnitten av Edu Orten-podden är ett avsnitt med två killar från Husby där samtalet handlar om psykisk hälsa. Att just det ämnet skulle beröra många var ingenting Jasmin Nasser hade räknat med.

– Det var otippat att det avsnittet blev så stort, men man märker hur viktigt det är när unga från våra orter får höras och synas. Det är speciellt att bli lyssnad på och att fritt få tala om sina funderingar och känslor. Den här typen av samtal gör skillnad och det märks, säger hon.

Edu Orten Berättar riktar sig till unga runt om i hela Sverige och till varje videoavsnitt finns ett efterföljande poddavsnitt i stil med ett eftersnack.

– Jag blir tårögd av glädje när jag tänker på alla som bidragit till videoserien, både de bakom och framför kamerateamet. Våra tankar och idéer är viktiga, och det är ännu viktigare att verkligen få prioritera oss själva och vårt välmående utan att bli ifrågasatta och dömda, säger Jasmin Nasser.

Krista Sirviö

 

Akrem Hashim Yahya
Akrem Hashim Yahya
Print Friendly, PDF & Email