Ung kvinna i hijab och glasögon bredvid ung man i kostym. Båda ler

Idag påbörjas vaccinationerna av barn mellan 12 och 15 år. Men i Järva har det hittills varit få unga som vaccinerar sig. Det försöker Liban Jamal och Salma Ali ändra på.

– Vi tvingar ingen att vaccinera sig, men vi vill förmedla information så att de som är osäkra kan ta ett välgrundat beslut, säger Liban Jamal.

Tillsammans med Salma Ali från Rinkeby har han grundat Swedish Somalis for Health and Education, SSHE. Liban Jamal är uppvuxen i Uppsala och London, men jobbar för närvarande i Växjö, så trots att SSHE funnits sedan i våras träffades de två grundarna för första gången i lördags i Rinkeby. Alla tidigare möten har de haft via Zoom på grund av restriktionerna.

Annons:

Det är alltid bättre att förebygga än att behandla

Omkring tio personer hade kommit för att lyssna när SSHE bjöd in till föredrag på Rinkeby Folkets hus i helgen. Temat för dagen var covid-19 och vaccinationerna.

– Det är viktigt att söka vård i tid. Många äldre som fick covid i början av pandemin väntade kanske tio dagar med att söka vård. För en del var det för sent då. Det är alltid bättre att förebygga än att behandla, särskilt när det finns andra sjukdomar i botten, sade Liban Jamal.

Tanken med SSHE är att skapa en länk mellan svensksomalier och myndigheterna. Salma Ali och Liban Jamal menar att det är där som det ofta brister. Det spelar ingen roll om Folkhälsomyndigheten har information på somaliska på sin hemsida om folk inte går in där och läser. SSHE:s främsta fokus har hittills legat på corona, men på sikt hoppas de kunna arbeta preventivt för bättre hälsa i gruppen svensksomalier.

– Somalier i andra länder har hört av sig och vill samarbeta och vi även varit i kontakt med sjukhus i Somalia och mobiliserar resurser för att de ska kunna köpa in helt basala saker som handsprit och handskar, berättar Salma Ali.

Regionen bistod med att placera en vaccinationsbuss utanför moskén

SSHE har på kort tid byggt upp ett nätverk av svensksomalier som jobbar inom vården och finns representerade på flera orter runt om i landet. I Växjö kontaktade de den lokala moskén och fick imamen att förespråka vikten av att vaccinera sig i samband med fredagsbönen och regionen bistod med att placera en vaccinationsbuss utanför moskén. På frågan om de har planer på liknande samarbeten i Järva svarar båda ”Absolut!”.

Men allt handlar inte om tillgänglighet, det stora problemet är okunskap, menar Liban Jamal och Salma Ali. Därför ägnar SSHE mycket resurser åt att föreläsa, både digitalt över webbinarium, men nu också i det fysiska rummet.

– Vaccinationsgraden är låg i våra orter, det sprids mycket falsk information kring vaccinet på sociala medier och i whatsapp-grupper. Det är myter som att man skulle bli infertil eller drabbas av andra sjukdomar, men i själva verket är vaccinerna väldigt säkra och bara 0,5 promille som rapporterat allvarliga biverkningar, säger Salma Ali.

Planen var att mötesdeltagarna efter föreläsningen skulle gå gemensamt till vaccinationsbussen på Rinkeby torg, men så blev det inte. Alla som var där hade redan vaccinerat sig.

Anna Nygård
Några av deltagarna på SSHE:s möte i Rinkeby
Print Friendly, PDF & Email