Fyra sjuksköterskestudenter i Järva startar ett nytt nätverk på instagram. Ayan Abdi Ismail, Ayan Ali Salad, Kaltumo Bashir och Fatimazahra Amin är uppväxta i Rinkeby och Tensta och brinner för att hjälpa människor.

De startade instagramkontot svensksomalier i vården, SSIV, i slutet av oktober. De har blivit inspirerade av Kaltun, en somalisk mamma, som studerar tillsammans med dem.

Vi är ganska nya i det här, men vi har stora planer

Annons:

– Hon tyckte att vi var tillräckligt kapabla att starta en plattform för att inspirera. Det finns många svensksomalier som jobbar inom vården och vi kände att vi ville uppmärksamma detta, säger Ayan Ali Salad.

Just nu finns de bara på instagram, men i framtiden vill de utveckla sitt instagramkonto till någon form av organisation som kan gynna svensksomalier i just Järva. Och de vill hålla olika workshops, kurser eller föreläsningar.

– Vi samarbetar inte med någon organisation, men det är något vi definitivt siktar på. Vi är ganska nya i det här, men vi har stora planer med SSIV.

Vi vill även hylla dem som arbetar på sjukhusen och som räddar människors liv

De vill framförallt uppmuntra svensksomalier som har funderingar på att söka sig vidare och jobba inom sjukvården.

– Vi vill även hylla dem som arbetar på sjukhusen och som räddar människors liv. De är inte tillräckligt uppmärksammade.

De introducerar nya teman på deras konto varje vecka. De pratar om allt möjligt som de känner att deras följare kan relatera till eller finner intressant. Ämnen som de har planer på att ta upp är bland annat psykisk ohälsa, våld i nära relationer och rasism.

Det är viktigt att man inte ignorerar sina känslor och sin kropp

– Under temaveckorna har vi planer på att bjuda in människor som är experter inom de olika områdena. Vi ska även informera om olika yrkesgrupper inom vården, för dem som har funderingar på att studera men inte riktigt vet vad. Vi kommer utvecklas mer med tiden och har stora visioner, säger Ayan Abdi Ismail.

Höstdepression är ett ämne de tog upp senast. Många svenskar blir deppiga beroende på mörkret och kylan. Många blir tröttare, känner sig nedstämda och känner en oro som inte går över.

– Många studenter hamnar oftast i höstdepression och det beror på att det är då skolan börjar på nytt. Stressen kommer tillbaks och man blir nervös inför den nya terminen. Då är det väldigt viktigt att man inte ignorerar sina känslor och sin kropp, utan tar sig tid att förstå sin kropp och vad man känner, säger Ayan Ali Salad.

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email