Den rikstäckande föreningen Svenska med baby har regelbundet aktiviteten Artikulleka i parkleken Rinken i Rinkeby. Här möts familjer med barn upp till åtta år för språkträning och för att ha kul tillsammans. Gemenskap är ledordet i verksamheten.

Den här söndagen fanns det fyra stationer med olika aktiviteter att göra. Barnen kunde rita och måla, trä pärlor på halsband och armband. Det fanns möjlighet att plantera frön i en kruka som man fick ta hem och gå en tipspromenad med tio frågor som slingrade sig runt parken.

– Vi har lagt fram papper med tre olika samtalsämnen som man kan prata om. Det får deltagarna att fundera på vad man kan förbättra i sitt område, berättar Meyling Calero som är projektledare.

Annons:

I Sverige finns Svenska med baby på 20 orter. Den första gruppen startades i Stockholm 2012 av två föräldralediga mammor. Föreningen är flera gånger belönad med fina utmärkelser. Ett exempel är Stockholms läns landsting för arbete mot främlingsfientlighet och rasism.

Alltid fika och alltid gratis

– Vi har delat ut medaljer till de som gjort tipspromenaden. Det är många som stolt går runt med medalj runt halsen, sade Virgilo som är medarbetare för föreningen.

Alma hjälpte till med plantering av frön.
– Det är ett sätt att få barnen att förstå hur lite som behövs göras för att få en trevligare miljö, sade Alma som också jobbar för föreningen.

Virgilo och Alma rullar fram en imponerande vagn med fika. Där finns saft, frukt, kakor och kaffe.
– Det är något som är viktigt för oss – alltid fika och alltid gratis.

Här kan du läsa mer om Svenska med babys verksamhet.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email