Den 11–13 juli uppmärksammar mongoler världen över sitt lands självständighet och Naadamfestivalen. I Järva ordnades i helgen ett stort firande på Järvafältet nedanför Akalla by. Mongoliets ambassad i Sverige tillsammans med mongoliska föreningar stod bakom arrangemanget som lockade hundratals besökare som umgicks, åt mongolisk mat, såg på traditionell brottning, bågskytte, dansuppvisning med mer.
På fältet, som omgärdades av olika partytält och mongoliska flaggor, skyltar och attribut, stod en stor scen med bildskärm där programmet presenterades från lunchtid fram till klockan 21 på lördagen. Vädret var varmt med omväxlande mörka moln som tornade upp sig på himlen och stundtals släppte fram lite regn.
När Nyhetsbyrån Järva tittade förbi fanns flera hundra firare på plats och det bjöds på bland annat traditionell mongolisk brottning, försäljning av Бууз (dumplings med kött i), konstverk med mongoliskt inspirerade motiv, tävlingar samt programinslag med dans. Framför allt var det en riktig folkfest dit familjer, vänner och nyfikna hade anslutit för att umgås.
I ett av tälten spelade några män ett sällskapsspel där man siktar och sprätter iväg benvita klossar mot uppställda gula pjäser en bit bort. I bakgrunden hördes sång. Även i flera andra tält pågick spel av olika slag, även de med betoning på precision.
Längst bort mot Barkarbysidan av fältet fanns ett stort område avgränsat med band. Där stod flera män uppradade för att i tur och ordning skjuta med pilbåge mot den rektangelformade banans bortre ände. Tre funktionärer klädda i flaggans färger bevakade spelets gång och gestikulerade om de avlossade pilarna träffat målområdet.
Mongoliets ambassad fanns på plats med eget tält och enligt en representant där var det andra året som firandet hölls nedanför Akalla by.
Mongoliets nationaldag firas den 11 juli sedan självständigheten från Kina 1921. Datumet sammanfaller med Naadamfestivalen, vilken är landets största festival och som tillägnas olika sporter och spel i tre dagar. Firandet fokuserar på de tre nationalsporterna bågskytte, brottning och hästkapplöpning (så kallade Danshig-spel), men i Järva blev det av praktiska skäl inte någon hästtävling.
Källor: Mongoliska riksföreningen, Kultursmakarna