massa tomma tuber lustgas på marken

Vem Nick Mad är vet hela party-Sverige. Niklas Psarros började som musiker och discjockey. Idag är han Sveriges största arrangör av rave-, techno- och psytrans-partyn och har monopol på att sälja Fastgas i Sverige, vilket har gjort honom till mångmiljonär.

Nick Mads Technostate är en ”community”  med 9 600 betalande medlemmar. För 250 kronor per månad får de 25 procent rabatt på hans lustgas. I maj i år firande Psarros sitt 20-årsjubileum som festarrangör med megafesten Big Bang på Stockholms Universitet,  som sedan fortsatte med en efterfest. 6 000 gäster betalade 250 kronor i entré, plus vad de lade ut i baren för att boffa lustgas hela natten. Om detta och mer om sin business berättar Niklas Psarros i psytrancepodden.

2018 lanserade ett bolag på Malta produkten Fastgas i Europa. Psarros blev genast via sitt bolag Stage One Management AB generalagent i Sverige. Bolaget uppger sig nu sälja i 40-talet länder.

Annons:

Jag ser hos godishandlare både i Järva och i innerstan hur tuber står på hyllan eller visas i skyltfönster

Stockholms tillståndsenhet berättar att sedan 2016 ”serverar” allt fler restauranger lustgas och ballong i sina barer. I april slog SJ larm om att gäng boffar och härjar på tågen (DN 230423). Jag ser hos godishandlare både i Järva och i innerstan hur tuber står på hyllan eller visas i skyltfönster.

Psarros monopol innebär att för varje Fastgas-tub som köps, går pengar ner i hans fickor. 2018 omsatte han 0,2 miljoner, 2020 1,2 miljoner och 2021 14,3 miljoner. Gymnasisternas covid-isolering var hans lycka. Sedan dess har omsättningen ökat för varje år.

Googla på lustgas och det framgår att polis, socialarbetare och politiker i allt fler kommuner slår larm om det ökade missbruket. Fältassistenter berättar att det boffas från morgon till kväll på Medborgarplatsen och Mariatorget, också på Stureplan utanför och inne på krogarna.

Det vanligaste symtomet för den som boffar regelbundet är en långsam förändring i attityd och beteende. Föräldrar, lärare, tränare och andra ledare ser en smygande håglöshet, en irritation och isolering. Man hoppar över träningen, övningen eller repetitionen, slutar plugga till proven, bråkar oprovocerat med bästisen och så vidare.

2022 försökte jag få ihop ett upprop mot den helt fria langningen till minderåriga

Flitigt boffande leder till en fördumning som straffar sig längre fram. Att inte märka detta själv är det första tecknet. Har missbruket ett samband med flickors psykiska ohälsa? Hur mycket spelar pojkars missbruk in i rekryteringen till gängkriminalitet? Järva borde diskutera detta.

Hösten 2022 försökte jag få ihop ett upprop mot den helt fria langningen till minderåriga. Det misslyckades. Jag fick höra att det var polisens uppgift att lösa alla problem i Järva, en bekväm inställning för att sedan angripa polisen för att den inte lyckas göra det.

Jag publicerade istället en vädjan i Nyhetsbyrån Järva om att förebilder för de unga skulle engagera sig på amerikanskt vis för att varna för missbruk.

Aysha Jones och My Järphed, den första med i Vänsterpartiets distriktsledning och den andra ordförande lokalt för samma parti, båda ledamöter i den tidigare stadsdelsnämnden Spånga-Tensta, kallade appellen för ”moralpanik”.

Att jag tog avstånd från gangsterrappen indignerade dem: ”Det är mycket som är synnerligen olustigt i att en viss typ av musik, och de som producerar den, utpekas som ansvariga för den oroväckande samhällsutveckling som sker”, skrev de och slog fast att ”skjutningarna är ett symtom på samhällets brister och svek”. Är det gällande ståndpunkt i Vänsterpartiet i Järva vill jag inte längre tillhöra den vänstern.

Med den uppmärksamhet kriminaliteten fick, följde de stora intäkterna

Före karriären dömdes flera av gangsterrapparna för ”ringa narkotikabrott”. En tidig kriminalitet kom att betala missbruket. Rappen kom in med kriminaliteten. ”Det går inte att leva på rappen, om den inte är äkta”, sa Alex Ceesay i Aktuellt hösten 2022. Med den uppmärksamhet kriminaliteten fick, följde de stora intäkterna. Eftersom kriminaliteten går ner i åldrarna betyder det att storebror inte längre skyddar lillebror eller andra yngre, utan tvärtom drar in dem i kriminaliteten. Ska det skyllas på samhället?

Skilj på verk och rappare, hör jag från många håll. Kriminaliteten på Järva är vapenaffärer och knarkleveranser. Härifrån levereras vapen till andra gangsters i landet. Härifrån körs knark ut. När kriminaliteten är förutsättningen för verket, vilket rapparna medger, hur skulle det gå till att skilja på verk och kurir?

Konkurrent till Nick Mad är Big Drippa. Med en egen Youtube-kanal underhåller han med skvaller om gängkrig och gangsterrap som ren reklam för den lustgas som säljs i designade förpackningar med namn som ”am/nesy”, ”we/ed”, ”ha/sh & ha/ze” och ”kokaina”. Med en tillsats av olja i lustgasen, vänjs tonåringen vid både hallucinationer och doften som ett insteg till att falla för cannabis.

Ett tiotal rappare har beställt dokumentärer på 20-30 minuter om sig själva hos Big Drippa . Han försäkrar att de alla godkänt filmerna innan dessa sänds under loggan ”Kända rappares brott”. Rapparna vill framstå som legender, vilket är bra för intäkterna. För några veckor sedan hände något. Massor med klipp försvann från Big Drippas kanal. Tuberna från förr med namn som suggerade cannabis, har nu namn på frukter.

Var är opinion? Var är förebildernas vädjan till de unga?

Jag ifrågasätter varför ett hallucinerande berusningsmedel får säljas fritt? Alkohol och tobak får inte säljas till minderåriga, och utan ett eget plastkort kan unga inte köpa något på nätet. Alltså är det alltid äldre som langar till dem. Sedan följer tjänst mot gentjänst, vart leder det?

Politiska företrädare i flera kommuner och en växande opinion kräver stopp för den fria försäljningen av lustgas. Var är den opinionen i Järva? Mammorna i Geesgud kämpar att hålla unga borta från missbruk och kriminalitet. Trots allt beröm de fått av bland annat Nyhetsbyrån Järva står de i stort ensamma att skydda de unga. Var finns förebilderna?  

Karl-Gustav Köhler

Print Friendly, PDF & Email