Under helgen gick flyttbilarna i skytteltrafik mellan Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltnings lokaler i Lunda och de upprustade lokalerna på Elinsborgsbacken 3. Det tog 15 år innan förvaltningen flyttade tillbaka till Tensta.

Sedan 2007 har Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning haft sitt kontor i Lunda industriområde. Förvaltningen flyttade från Tensta centrum, eftersom den gamla fastigheten innehöll asbets och revs. Efter många år, och flera upprivna beslut, beslutade den blågröna majoriteten 2019 att stadsdelsförvaltningen ska flytta tillbaka till Tensta. Från och med idag, den 17 oktober, är adressen Elinsborgsbacken 3.

Redan den 2 september, före valet, hölls en officiell invigning av förvaltningen tillsammans med politikerna. Men den verkliga flytten inleddes den 10 oktober, då kördes arkivhandlingarna över till de nya lokalerna.

– Medarbetarna arbetade som vanligt i Lunda till och med torsdag, sedan ägde själva flytten rum under fredag, lördag och söndag, säger stadsdelsdirektören Victoria Callenmark.

Flera verksamheter har uppmuntrats att jobba hemifrån denna vecka

Runt om fastigheten, som tidigare var ett servicehus, återstår en hel del arbete. Planteringar ska till, cykelstället ska få ett tak, byggnadsställningar och en massa bråte ska bort. 

– Det är fortfarande lite rörigt och rörligt. Flera verksamheter har uppmuntrats att jobba hemifrån denna vecka. Sedan slussar vi in medarbetare under olika tider, så att det inte ska bli för hårt tryck på servicepersonalen.

Men Victoria Callenmark var på plats på måndagsmorgonen, och hon var inte ensam.
– Nej, det var som ett litet lämmeltåg från tunnelbanan och hit. Vi har mer folk på plats än jag trodde, många vill ta sina platser i besittning.

Det kommer alltid att behövas myndighetsnärvaro i Tensta

Nu har den nya politiska majoriteten i stadshuset beslutat att slå ihop Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. Rykten säger att det även finns planer på att bygga ett nytt förvaltningskontor. Men Victoria Callenmark tar beskedet om sammanslagning med ro.
– Det kommer alltid att behövas myndighetsnärvaro och serviceverksamhet i Tensta. Oavsett de nya beskeden så tror jag att fastigheten kommer att nyttjas lång tid framöver.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email