Det finns många aktiviteter för sommarlovslediga barn i Järva. Ett av alla alternativ är att medverka på Frälsningsarméns dagkollo med namnet Sommarkul. Det är tredje sommaren i rad som detta arrangeras och efterfrågan på platser bara ökar. I år är det ungefär 200 barn som delar på platserna under de fyra veckor som dagkollot pågår.

– I år har vi dessvärre inte kunnat ta emot alla barn som sökt för att vara med oss. Jag sätter upp lappar om detta runt om i Husby och det blir fullt direkt. Många var med förra sommaren och ville gärna komma med igen. I år är det många barn från Ukraina som har verksamhet parallellt med oss med sin egen ledare, säger Julia Adolfsson, som är ansvarig för verksamheten i Frälsningsarmén i Husby.

Sedan i mars är hon anställd på heltid i Husby för att bygga upp kyrkan med dess verksamhet. Under kolloperioden är det tio ledare per vecka som jobbar med barngrupperna. Några är ungdomar som sommarjobbar, men det finns kvalificerad personal som socionomer och psykologer bland personalen. De är lediga från sitt arbete i till exempel skolorna och passar på att jobba på lägret.

Annons:
Annons:

Vi vill komma hit nästa år också!

När ett barn antas till dagkollo får föräldrar information om att det är en kristen kyrka som driver kollot. Det är öppet för alla religioner och deltagarna väljer själva om de vill vara med på de religiösa inslagen som till exempel en kort bön.

– Vi får ett stort ekonomiskt bidrag från Gålöstiftelsen. Det räcker till en stor del av våra aktiviteter och det är vi glada för. Vi har möjlighet att åka och simma, gå på Yoump, bowla, gå på restaurang, gå på bio och en hel del annat roligt som barnen uppskattar, säger Julia.

Nora och Lina är kusiner och har det jättekul på kollot.

– Vi vill komma hit nästa år också! Det är mycket roligare att vara här än på fritids. Den här veckan har vi varit på bio, ätit på en fin hamburgerrestaurang och spelat bowling. Idag ska vi åka till Arninge och hoppa på Yoump.

Den här veckan deltar också 30 barn som kommer från Ukraina

Den här veckan deltar också 30 barn som kommer från Ukraina. Eftersom de inte kan svenska har de egna aktiviteter men alla barn leker med varandra på gården.

– Vi gör samma aktiviteter som de svenska barnen, men inte på samma dagar. Jag märker att barnen har det roligt och kan slappna av genom leken, säger Natalia som är tolk och utbildad lärare i Ukraina.

Några av barnen kom till Sverige redan i mars och började skolan före sommaren.

 – Igår var vi på bio och barnen var oroliga att de inte skulle förstå vad filmen handlade om. Det var en animerad film och de förstod av sammanhanget vad som hände i filmen. Läsk och popcorn som bjöds till filmen var också mycket uppskattat.  Nu ska vi hitta på andra aktiviteter innan skolan börjar i augusti, säger Natalia.

Fredagen var sista dagen för hela kolloperioden. Detta skulle firas, eller om det nu sörjdes, med hemlagad tårta. Grupper av barn med ledare gick till matbutiken och hade en budget att handla för. Det blev en matteövning mitt under sommarlovet.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email