På Igelbäckens koloniområde nära Husby har sedan 21 år tillbaka Habtemariam Goitom sin kolonilott. Under odlingssäsongen är han på plats varje dag för att sköta om allt han odlar.

– Oftast blir det samma saker jag odlar från år till år, men det är roligt att prova nya saker. Ibland byter jag frön med grannarna här på området. Varje vår är det ett evenemang i Husby för oss som har kolonilotter där vi kan byta frön, Fröväxling kallas evenemanget. Då får man chansen att byta till sig nya sorter, säger Goitom. Här på området är vi som FN – det finns alla nationaliteter här och alla har olika erfarenhet av odling.

Där hade han inget intresse för odling utan det var bara bollsporter som gällde

Annons:
Annons:

I april var det en stor gräsbrand precis intill koloniområdet.

– Efter branden har vi inte sett till så mycket råttor som det var innan den. Vi har däremot en hel del rådjur som tar sig in och äter av det vi odlar. Jag har höjt staketet runt min lott och hoppas att det skyddar mig i alla fall.

Goitom är uppväxt i Eritrea. Där hade han inget intresse för odling utan det var bara bollsporter som gällde, så det är tydligt varifrån sonen Henok fått sitt intresse. Fotboll, tennis, badminton och basket – allt där man använde en boll. Däremot var hans pappa duktig på odling. Det är han som inspirerat Goitom till odlingen.

– Det jag odlar räcker för familjen att äta nästan hela året. Vi fryser in en del saker och gör inläggningar av annat. Olika sorters lök kan man förvara torrt i källare till exempel.

På kolonilotten finns en trevlig vilohörna med soffa, matbord och grill. Här njuter Habtemariam Goitom med familjen ofta av fina sommarkvällar.

Monica Jansson
Print Friendly, PDF & Email