Fatima Mohamed, projektledare för hälsoinformatörerna i Region Stockholm, var inbjuden till årets politikervecka i Almedalen. 
– Det var mycket intressant och en bra erfarenhet.

Politikerveckan i Almedalen i Visby kunde i år arrangeras som vanligt efter två år av pandemi. Almedalen är ett begrepp i svensk samhällsdebatt, det brukar kallas en demokratisk samlingsplats för politiker, makthavare, media och allmänhet och har ägt rum varje sommar sedan 1968. Fatima Mohamed, som arbetar på Transkulturellt centrum inom Region Stockholm, var inbjuden att delta i ett panelsamtal. Hon anlände med flyg till Visby tidigt måndag morgon.
– Jag var inbjuden av Statens medicinsk-etiska råd och åkte direkt till panelsamtalet.

Jag kände mig verkligen väl mottagen

Annons:

Ämnet för samtalet var ”Alternativ fakta – ett hot mot folkhälsan?”, och Fatima Mohamed kunde dela med sig av sina erfarenheter som projektledare för hälsoinformatörerna runt om Stockholm. Hon har mött åtskilliga människor som av olika anledningar varit skeptiska mot covidvaccinering.
 – Det kan handla om en bristande tillit till myndigheter eller den svenska sjukvården, och att man därför tror på grannen istället. 

En sak som gjorde djupt intryck på Fatima Mohamed var sättet hon togs emot. 
– Jag kände mig verkligen väl mottagen. Jag visades både respekt och medmänsklighet av alla, både chefer och anställda, på ett sätt som jag verkligen uppskattar.

Ett terrorattentat bland så många människor

Efter panelsamtalet på måndagen gick Fatima Mohamed runt och lyssnade på så många debatter som hon hann med. Hon gjorde likadant dagen därpå, då lyssnade hon på ett samtal där psykiatern Ing-Marie Wieselgren deltog. Kvinnan som var nationell samordnare för psykiatrifrågor på Sveriges Kommuner och Regioner.
– Det var på tisdagen, dagen därpå mördades hon. Hon mördades precis på den plats där jag hade stämt möte med en vän. Det som hände är chockerande, det känns overkligt att något så hemskt hände. Ett terrorattentat bland så många människor.

Under hela tiden såg jag sammanlagt fyra svarta människor

En annan sak som Fatima Mohamed märkte under den tid hon tillbringade i Almedalen var hur segregerat arrangemanget var. Hennes hemkvarter i Hjulsta kändes avlägset.
– Jag gick runt i nästan två dagar i Visby. Under hela tiden såg jag sammanlagt fyra svarta människor, jag själv inräknad. Vi var bara fyra, tänk dig, bland alla tusentals människor.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email