Erik Lundins sommar i P1 är som att lyssna på en timmes utdragen remix av Suedi utan beats. Låten är 4 minuter och 20 sekunder. Det betyder inte att sommarprogrammet är segt, det är bara ett annat sätt att säga samma sak till en annan målgrupp. Skicklig mottagaranpassning av en begåvad berättare.

Erik Lundin har ett sätt att använda språket som vittnar om att han är en äkta konstnär. Ni vet de där människorna som med helt vanliga bokstäver, färger, ackord eller andra uttryck skapar magi genom sina kombinationer. På något sätt lägger han orden så att de bildar gåshudsframkallande lines. I sina låttexter gör han det hela tiden, i sommarpratet är det inte samma sak, men då och då händer det.

Temat är identitet och givetvis rymmer det massor av komplexa historier. Det är ju oftast lite av både det ena och andra som formar oss som individer. Han har konstant flow, men ibland är formuleringarna nästan för smarta för historiens bästa, en slags yrkesskada antar jag.

Annons:

Erik Lundin älskar ord. Förortsslang, gamla ord på norrländsk dialekt, raptexter, rasistiska skällsord och göteborgsskämt avhandlas. Men också händelser som inte går att beskriva med ord, trots att det är han själv som upplevt dem. Den strukturella vardagsrasismen och det konstanta ifrågasättandet som genom sitt eviga nötande aldrig lämnar honom ifred.

Det finns många förortsungar med knegarfarsor som mer eller mindre bokstavligen vandrat in i Sverige för att ge sina barn allt det fina som barn kan få i Sverige. Många som å andra sidan kan följa sina rötter långt tillbaka till den svenska glesbygden. Det finns många barn som växer upp med både sommarstugor och ortensommar, både Kolmårdens djurpark och becknarvänner, både privilegier och PTSD. Många svennebarn som inte ser ut som Kalle på kaviartuben. Erik Lundin är en av dem.

Hans sommar följer till stor del det klassiska formatet för ett sommarprat i Sveriges radio: Från uppväxt, genom motgångar till framgång. Hans historia är inte unik, men den är spännande, aktuell och viktig för att förstå situationen i de områden som brukar kallas utsatta.

Du kan lyssna på Erik Lundins sommarprat på Sveriges Radio.

Anna Nygård
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Print Friendly, PDF & Email