Just nu pågår en digital utbildningsmässa.
– Flera representanter presenterar sin utbildning under dagen och under kvällen blir det en livesändning som avslutas tillsammans med alla våra följare, säger Hibaakh Jamac, ordförande Somaliska Akademiker Stockholm.

Somaliska Akademiker finns i Stockholm, Linköping och Göteborg. De är unga universitetsstudenter som brinner för utbildning. De vill representera och främja gemenskapen bland somaliska akademiker i Sverige samt uppmuntra ungdomar till högre utbildning. 

För att öka antalet ungdomar som söker sig in till högskolan

Annons:

För att öka antalet ungdomar som söker sig in till högskolan i samband med antagningsperioden för höstterminen 2021 har de anordnat en utbildningsmässa som hålls digitalt med representanter från 34 olika utbildningar. En av deras yrkesverksamma representanter som gästade kontot visade till exempel hur hans dag/natt som ST-läkare såg ut. 

 – Vi kontaktar gästerna själva mestadels. Det kan vara personer som redan finns i föreningen eller utomstående. Vissa studenter hör av sig till oss också, vilket underlättar för oss. Kraven vi har är att gästen antingen är student eller yrkesverksam i de yrkena de presenterar, säger Sumaya Samatar, arrangörsansvarig Somaliska Akademiker Stockholm.

Sumaya Samatar är 24 år och är från Rinkeby. Hon studerar till lärare på Linköpings universitet. Hon har varit aktiv inom Somaliska Akademiker i över ett år nu och hon engagerar sig för att stötta andra studenter och även få stöd och känna gemenskap själv.
– Jag hade själv behövt förebilder som ung och många delar mina tankar. Jag sitter i styrelsen för Somaliska akademiker Stockholm.

Hibaakh Jamac är 23 år och från Jordbro. Hon gick på samhällsprogrammet i gymnasiet och studerade vidare inom offentlig förvaltning på Göteborgs universitet.
– Jag har varit aktiv inom Somaliska akademiker i över tre år nu och började engagera mig för att lära känna andra somaliska studenter och få stöd under min egen utbildningsresa.

Mässan kommer fortsätta fram till den 9 april

Målet är att inspirera och motivera främst ungdomar till eftergymnasiala studier. Mässan har hittills blivit mycket uppskattad av ungdomar och föräldrar.

 – Mässan kommer fortsätta fram till den 9 april och vi hoppas att flera ungdomar tar del av den här unika händelsen. I slutet av mässan kommer det att hållas en livesändning med en studievägledare, det kommer bli spännande och kul, säger Hibaakh Jamac.

– Ifall du funderar över att studera vidare och skulle vilja veta mer om olika utbildningar så rekommenderar jag att du tar del av vår utbildningsmässa som pågår just nu. Då du kommer att få höra direkt från studenterna själva. Många av våra representanter är från förorten och vill inspirera andra med deras berättelser, utmaningar, framgångar och erfarenheter av just deras utbildning. Det finns inga gränser på hur långt vi från förorten kan nå, säger Hibaakh Jamac. 

Krista Sirviö
Print Friendly, PDF & Email