Tre män och en kvinna vid ett bord på scenen.

Somalias nya ambassadör besökte Rinkeby

Nyheter

Mohamed Hassan Abdi är Somalias nya ambassadör i Sverige och han träffade den somaliska diasporan under ett möte i Rinkeby. Ambassadören tjänstgör också som ambassadör i Danmark, Norge, Island och Finland.  

Somaliska ambassaden i Sverige har varit stängd sedan 1991. Den långa konflikten i Somalia har omöjliggjort att ha ambassaden öppen i Stockholm. Men behovet av en erkänd somalisk ambassad har alltid varit stort. Id-handlingar och legalisering av dokument var de stora samtalsämnena under sammankonsten i Rinkebyskolan, som anordnades av Somaliska Riksförbundet i Sverige.

Giltiga ID-handlingar har varit återkommande problem för somaliska flyktingar och barn till somaliska föräldrar. Det har varit svårt att erkänna äktenskap mellan svensksomalier och en somalier, svårt att legalisera dokument som till exempel en dödsattest, fullmakt för arvsfrågor, papper om äktenskapsskillnad.

Somaliska ambassaden i Sverige har varit stängd sedan 1991

– Jag är här för att stärka den vänskapliga relationen och kulturella utbytet mellan Somalia och Sverige. Vi är nöjda med Sveriges engagemang i Somalia. Vi behöver ytterligare stärka det kommersiella samarbetet, inte minst det marina samarbetet och utlandsinvesteringar i Somalia, sade Mohamed Hassan Abdi.

Den somaliska ambassaden är installerad i Stockholm, men det finns ingen öppen ambassad ännu som allmänheten kan besöka. Det pågår ett intensivt arbete för att hitta en lämplig lokal och teckna avtal. Under tiden bedrivs tjänstgöringen på distans från Stockholm.

– När ambassaden öppnar för besök av allmänheten och hela personalstyrkan är på plats kommer vi kunna ge konsultation och betjäna somaliska medborgare i Sverige, sade ambassadören.

Ambassadens personal kommer att förstärkas med nya funktioner den närmaste tiden. Idag har ambassaden tre personer anställda.

– Jag förstår och kände till sedan tidigare svårigheten med att styrka sin identitet. Statsförvaltningen byggs allt starkare och vi har ett arbeta göra, men vi kommer att kunna legalisera dokument och utfärda handlingar. Men vi ställer också höga krav för underlaget när vi utfärdar handlingar, sa ambassadören.

Mohamed Hassan Abdi var Somalias ambassadör i Tanzania innan han utsändes till Stockholm.

Awad Hersi
Bilder: De Rock Stone
Bara män i publiken.
Kvinnorna i publiken satt på andra sidan i lokalen och ville inte bli fotograferade.
Print Friendly, PDF & Email