Det har varit romsk kulturvecka i Rinkeby. En kulturvecka som erbjudit både eftertanke och bildning. Igår avslutades den romska kulturveckan avslutades på Rinkeby bibliotek med utställning, barnbokslotteri och spoken word.

Fred Taikon Melker och Gunilla Lundgren berättade om romsk kultur och litteratur. Gunilla Lundgren är författare och har skrivit många böcker om och med romer i Sverige. Fred Taikon är  redaraktör för ett bokförlag som har gett ut 20 böcker på romani och svenska. De har arbetat tillsammans med de romska barnens skrivarklubb, Le Glatenge Pen club, som Gunilla har drivit i drygt 20 år.

 – Syftet med kulturveckan är att synliggöra romsk kultur. Det råder stor anti-ziganism i Sverige och i världen, sade Fred Taikon.

2032 ska romer ha likvärdiga möjligheter i livet

Fred Taikon anser att arbetet mot rasism mot romer i Sverige måste intensifieras. Svenska regeringen har en strategi för romsk inkludering. Arbetet redovisas årligen till riksdagen. Målet för strategin är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som inte är rom.

 – För att vi ska vara i mål om tio år, behöver vi anstränga oss mer. Vi följer uppmärksamt kriget Ukraina och flyktingvågen. Det är bra att EU välkomnar flyktingar från Ukraina. Alla behöver fristad, men får inte göra skillnad mellan flyktingar. Det finns rapporter som berättar att romer inte får samma hjälp och mottagning i EU, sade Fred Taikon.

Gunilla Lundgren skrev sin första bok med tre romska tonårsflickor i Rinkeby redan 1972, Maritza en zigenarflicka. Sedan dess har hon skrivit många böcker, gjort utställningar och filmer tillsammans med gamla och unga romer.

 – Arbetet mot diskrimineringen av romer går framåt och vi har kommit en bit på vägen, men vi är inte klara, sade Gunilla Lundgren.

Eventet avslutades med spoken word av Robin Szoppe.

Awad Hersi
Print Friendly, PDF & Email