Många föräldrar och barn hade samlats när det var en föreläsning om diabetes på Folkets Husby i veckan.
– Vi är här för att sprida kunskap främst om diabetes typ 2, sade Helena Kolvik, generalsekreterare för Stiftelsen BEAT Diabetes.

Stiftelsen BEAT Diabetes har samarbetat med Rädda barnen sedan 2021 när det gäller att få barn och ungdomar i rörelse och mötet arrangerades tillsammans med Järvaskolan och flera aktörer såsom Folkets Husby och Friskis & Svettis.

Många bär på sjukdomen utan att få en diagnos

Annons:

Diabetes typ 2 ökar både i Sverige och globalt. Många bär på sjukdomen utan att få en diagnos. Inom ramen för programverksamheten På Lika Villkor arbetar Rädda Barnen tillsammans med Apoteket med hälsofrämjande insatser där barnfamiljer får tillgång till information och ökad kunskap. Folk kunde testa sitt blodsocker på plats och Friskis&Svettis på plats och höll i enkla rörelse pass samt framförde dialog.

– Vi ville identifiera olika områden, där vi behöver aktivt påverka framför allt när det gäller diabetes typ 2, som har ökat drastiskt. Det har att göra med livsstilsfaktorer såsom att man kan välja en annan kost, hoppa av en busstation innan, smågrejer som gör enorm skillnad, säger Helena Kolvik.

Målsättningen är att elever tidigt ska vara medvetna om diabetes. På Järvaskolan har sjuorna varit aktiva i kampanjen och bland annat haft stegtävlingar för att röra sig mer.

Diskussionen handlade mycket om hur man kan fasta på rätt sätt

– Framförallt vill vi lära ut om hur man förebygger att utveckla diabetes typ 2. Så ett stick i fingret en gång per år, framförallt hos den vuxna befolkningen, så kan de slippa att utveckla diabetes. Att ha för högt blodsocker är farligt och det kan ge dig skador på njurar, lever och hjärt och kärlsjukdomar, säger Helena Kolvik.

Snart inleds årets fasta, ramadan, för muslimerna och diskussionen handlade mycket om hur man kan fasta på rätt sätt. Comas Ali från Friskis & Svettis ledde publiken i några rörelselekar där både barn och föräldrarna körde igång och skrattade.

– Det står i koranen att vi måste ta hand om vår kropp och hur viktigt det är att dricka vatten. Främst nu, när vi snart har ramadan och ska bryta fastan, måste man nästan tvinga i sig vatten. Alla dricker Coca-cola, Redbull och andra söta drycker. Men vatten är fortfarande den bästa energin för kroppen. Min mamma brukar komma in med en stor flaska vatten för att jag ska dricka.

Någon i publiken jublar, ”bästa mamman!”.

– Att väga sin mat är också bra för då har man koll på sina intag. En sund livstil förebygger exempelvis att utveckla diabetes typ 2, säger Comas Ali.

Krista Sirviö

Läs mer fakta om diabetes här. 

 

Print Friendly, PDF & Email