Lördagens festival bjöd på ett fullspäckat program med aktiviteter för alla åldrar på flera platser i Tensta. Nyhetsbyrån Järva besökte några av dem.

 Koreografen och dansaren Tanja Tuurala och musikern Omar O! Abdirizak inledde festivalen med en performance utanför Tensta konsthall. Båda har en stark förankring i Tensta, men det är första gången de gör något tillsammans. O! tände rökelse i ett speciellt kar, för att driva bort onda andar. 

Det tar alltid en stund innan folk vågar släppa loss

Annons:

Inne i konsthallens nedsläckta klassrum fortsatte föreställningen. Publiken satt i ring på stolar, och på läktaren omkring. Rytmer från trumma och tamburin lockade åskådarna att delta, och instrumenten fick sällskap av handklapp och trummande mot bänkar och stolar.
– Det tar alltid en stund innan folk vågar släppa loss, men i slutet fick publiken verkligen feeling, sade Tanja Tuurala.

Hon berättade att O! och hon aldrig har samarbetat förut.
– Vi träffades och hade med lite olika material och improviserade oss fram till vad vi ville framföra här idag. Jag hoppas att det ska bli flera tillfällen, sade Tanja Tuurala.

Besök på scenen från politiker var det också

Inne i Tensta centrum var det full fart. Under dagen uppträdde Clowner utan gränser, DJ-elever, dansgrupper och fiolelever från Kulturskolan i flera omgångar. Besök på scenen från politiker var det också. Omar Abdirizak intervjuade Karin Wanngård (S), som bland annat berättade om bygget av Tensta Terassen som drar igång snart, och som är en del av satsningen Fokus Järva.
– 500 nya bostäder ska byggas på överdäckningen över E18, och många av dem kommer att bli stora lägenheter med många rum, något som saknas i Tensta nu, sade Karin Wanngård.

Hon sade också att hon hoppas att de boende i Tensta deltar i dialogen med staden om hur Järva ska utvecklas.

På torget utanför kunde den som ville få mer information om bygget av Tensta Terassen i Stockholms stads tält.

Statyn utgår ifrån skisser som boende i Järva har lämnat in

Paulina Sokolow från Tensta Konsthall ledde en litteratur- och konstvandring genom området. Det var en vandring genom tusen år, där hon berättade om allt från runstenar till mer nutida konst av till exempel Siri Derkert. I Pilparken blev det ett stopp vid ett alldeles färskt konstverk, statyn “I mitt hjärta” som avtäcktes tidigare under dagen.
– Statyn utgår ifrån skisser som boende i Järva har lämnat in. Den är gjord av vattenskuren aluminium som är en spännande teknik. Projektet är ett samarbete mellan Stockholms stad och Hemsö, sade Cristina Blendea från Unga Berättar. 

På stängslet som omgärdar Tensta gymnasium, hänger stora banderoller med korta texter.
– Vi har bett boende i alla åldrar att svara på frågan “Vad ger dig mening” och det du ser på banderollerna är några av svaren vi fick. Vi vill uppmuntra boende i våra områden att själva ta plats med sin konst och sitt ord i det offentliga rummet, sade Christina Blendea.

Annika Skarf

Print Friendly, PDF & Email