Den utan jämförelse mest populära aktiviteten på årets vårfestival, var gratislunchen som Stadsdelsmat bjöd på, och som serverades i caféet på Tensta Träff.

Stundtals var det kö för att få en tallrik rykande het somalisk gryta med ris, sambosa och sallad på sparris och rödkål. För den som ville ha vegetariskt fanns givetvis ett alternativ i form av en kikärtsgryta. Varenda sittplats som gick att uppbringa, såväl inne som ute, var upptagen och så fort någon var klar och reste sig slog sig någon annan ned. 

Vi kommer att servera över hundra portioner idag

Annons:

Sara Bargadle från föreningen Hawo-Tako, som till vardags driver caféet, hade fullt upp. Idag hade hon sällskap i köket av personal från Yalla Rinkeby, mammor från föreningen Gesguud,  Olga Grönvall Lund från Reformaten samt kocken Alena Grahn från Stadsdelsmat.
– Vi kommer att servera över hundra portioner idag, det är jätteroligt, sade Sara Bargadle.

Johan Hjerpe från Stadsdelsmat förklarade hur deras modell fungerar, och på den stora anslagstavlan presenterades modellen i text och bilder. Både Hawo-Tako och Yalla Rinkeby är exempel på företag som ingår i samarbetet. 

Även den som bor utanför Järva kan prenumerera på en matkasse


– De köper råvaror direkt från bonden, utan mellanhänder. Grundtanken är att köpa så lokalt det går, och att anpassa mängden så att all mat går åt. Människor ska både kunna komma och äta på plats och prenumerera på en matkasse, berättade Johan Hjerpe från Stadsdelsmat. 

Den ekonomiska modellen bygger på självkostnadspris för föreningens medlemmar och extern försäljning till ett lite dyrare pris. Överskottet fördelas sedan enligt en typ av kooperativ modell mellan medlemmar, kök och odlare.
– Även den som bor utanför Järva ska i framtiden kunna prenumerera på en matkasse från till exempel Hawo-Tako, sade Johan Hjerpe.


Annika Skarf

Print Friendly, PDF & Email