Möte i Folkets Hus i Rinkeby om Bashir Amans öde.

Bashir Aman, tidigare ordförande för stiftelsen för Al-Azharskolan, sitter sedan mitten av november häktad för grov ekonomisk brottslighet. I Rinkeby Folkets Hus samlades hans landsmän på onsdagskvällen för att visa honom sitt stöd.

– Han har betytt mycket, både som imam och familjerådgivare. Han är den största personen för oss i Sverige, säger Keynan Abdikadir, från den kommitté som grundats för att följa Bashir Aman Alis öde.

Ett fullsatt Folkets Hus visar på Bashir Aman Alis betydelse för den somaliska diasporan i Sverige. Förutom att han byggt upp den största muslimska friskolan i hela norra Europa, så har han varit med och grundat flera organisationer, bland andra Nätverket för ungdomars framtid och Somaliska Riksförbundet. Han är en respekterad person, och har varit det även av majoritetssamhället. Som ett exempel kan nämnas att Svenska Försvarsmakten anlitade honom som föreläsare  när soldaterna i utlandsstyrkan skulle utbildas inför uppgifter i Adenviken, utanför Somalia.

Annons:

– Folk undrar varför han suttit så lång tid i häktet och vad han egentligen har gjort. Nu har han varit häktad i mer än fyra månader. Vi informerade om hur han mår och om läget allmänt.

Brottsanmälan kom till Ekobrottsmyndigheten 2018 och fem personer häktades i mitten av november. Fyra av dem släpptes en månad senare, men Bashir Aman Ali sitter fortfarande häktad. Åklagarnas utredning väntas bli klar inom kort och rättegång blir det troligen i slutet av april eller i början av maj.

Al-Azharskolans ägarstiftelse har investerat 10 miljoner kronor i ett företag som vill starta en muslimsk bank. Länsstyrelsen menar att det är ett lån som strider mot stiftelselagen. Bashir Aman Ali menar att det inte är ett lån, utan en investering. 

Mötet arrangerades av Nätverket för ungdomars framtid, Somaliska Riksförbundet, Islamiska kulturcenter i Rinkeby och Islamiska förbundet i Järva.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Annons: