Inga Harnesk
Inga Harnesk

Nej, så heter det ju inte. Jag menade ett ”utanförskapsområde”.
Vad kan en ensamstående äldre kvinna hinna uppleva på en vecka? På den här orten?

Veckorna går ovanligt fort tycker vi äldre. Vi behöver fysiska kontakter och gemenskap på olika sätt.

Måndag morgon: pensionärernas lilla samtalsgrupp ”VIS”på Folkets Husby. Vi ser verkligen fram mot detta möte kring kaffekoppen. Vi får på så sätt också kontakt med anställda och volontärer som är aktiva i de olika demokratiska verksamheterna i huset. Några har t o m växt upp här på Järva och har därför ovärderliga specialkunskaper – förutom formella studier och utbildningar.

Annons:

Vad kan en ensamstående äldre kvinna hinna uppleva på en vecka?

Tisdag: ”Föreningssam” – Norra Järva Föreningars Samorganisation – har årsmöte i Akalla by. Allt enligt stadgarnas anvisningar – som vanligt. Men verkligheten hanteras inte som när verksamheten en gång startade här ute. Det var efter den tidens krav och möjligheter. Vårt mål var då att arrangera en ”Föreningarnas dag” en dag om året, då man fritt kunde visa upp sig för varann och värva nya medlemmar. De var välbesökta och uppskattade på den tiden och bjöd på festliga inslag.

Onsdag: ”Mat och prat”. Eritreanska föreningen var värdar i Folkets Husby den här gången. Ett långbord längs hela salen fylldes på båda sidor av män och kvinnor – gamla och unga. Jättebra. Vi behöver träffas över alla gränser brukar jag predika. Det var färgrik och spännande kryddad mat. Gott!! Värdarna bjöd sen på len liten dansuppvisning där vi gäster kunde få delta sa värden. Jag gjorde det! Äntligen en chans att dansa.

Torsdag: Norra Järva stadsdelsråd har styrelsemöte på Husby Gård. Man är denna gång intensivt engagerad i både hyresrättsfrågan och hotet om byggnation vid Järvafältet. Hyresrättsfrågan har spritt sig över hela stan under namnet ”Rädda hyresrätterna” . Man tar upp båda hoten på årsmötet den 24 mars kl 15.00. Styrelsen kommer att bjuda in en hel del politiker och intresserade eller på något sätt inblandade.

Fredag: Dottern fyller år. Födelsedagsmiddag hos henne och maken i Akalla. Deras son med sambo och tio månaders charmtroll kom naturligtvis också. Mycket snack och albumsbläddrande för att komma på vem som var lik vem i släkten. Många skratt och kramar.

Lördag: På Grekiska föreningens lokal för att fira Kerstin Gustafsson Figueroa som alla känner. Det var fullt i lokalen. Massor med god mat och trevliga människor. Bland annat flera glada unga kvinnor med hoppfull framtid! En kvinna från ”Pite” kom fram. Det var underbart att lyssna till hennes pitemål. Jag har ju bott i Malmberget i nio år. Det är så skönt med dialekter. Man flyttas direkt till gamla miljöer och goda minnen. Hon följde mig sedan till bussen och vi hade gemensamma bekanta visade det sig. Sedan fick jag sällskap ända hem av en annan snäll gäst.

Söndag: Skall försöka hinna till ”Mellangården”, Norra Järva hembygdsförenings lilla hus i Akalla by, som ligger bakom dansbanan. Öppet varje söndag kl 13-16. Hoppas träffa Birgitta men där finns ju andra att prata med. Man kan ta en fika, lägga händerna mot kakelugnen som kanske är varm idag också? Grupper, ca 20 personer, kan hyra där för en billig peng – ca 200:- för en kväll .

P.S. Det var ju årsmöte – som avslutades med smörgåstårta.

Inga Harnesk
Print Friendly, PDF & Email