Entren till boendet och två av de anställda
Entrén till boendet och två av de anställda

På tisdagen kunde intresserade och nyfikna titta in på det nya omsorgsboendet på Rinkeby Allé. Där finns totalt 90 lägenheter med vardera ett rum och badrum samt ett litet pentry. Lägenheterna är mellan 31 och 36 kvadratmeter och alla är handikappanpassade.

Den första våningen är avsedd för korttidsboende för de som till exempel lämnar sjukhusvård innan de flyttar hem igen. Här är lägenheterna inredda med bekväma sittmöbler, TV och säng. Det finns dessutom lite porslin i skåpet. Korttidsboendet är planerat att öppna i september.

Varje avdelning har ett eget kök där mat kan värmas och ätas tillsammans med andra boende på samma avdelning. En generös hörna med soffor och fåtöljer, möblerat för bästa möjlighet att se på TV. Allt är inrett med en lugn och harmonisk grön färg.

Annons:

I entréplan finns ett samlingsrum med kök och flera bord och soffor.
– Här kan vi göra pyssel när vi känner för det. Det kommer att finnas ett skåp eller hylla där allt materiel ska förvaras. Jag har planer på att starta upp en frukostklubb för de boende som är morgonpigga. Vi kan odla i trädgården, pyssla och pynta i våra lokaler inför olika högtider, säger Pernilla Wenderlöf som är aktivitetsansvarig och Silviasyster, det vill säga undersköterska med specialistutbildning kring demensvård.

Även fast man är äldre kan man ha roligt när man gungar

Genom fönstren syns en fin och välutrustad lekplats.
– Den kommer vi att besöka! Även fast man är äldre kan man ha roligt när man gungar till exempel, säger Pernilla Wenderlöf.

Än så länge har ingen flyttat in på boendet. Men allt är klart för inflyttning.
– Vi är redo att ta emot. Man får ta med sina egna möbler, tavlor och porslin så man känner sig hemma. Säng finns redan på rummet. Den är anpassad för att underlätta lyft för personalen, säger Eva Ingstrand som är enhetschef, både på detta nya boende och på omsorgsboendet i Kista.

Personalen som kommer jobba på boendet har hög kompetens både inom vård och hygien. Dessutom behärskar de flera språk så de äldre kan känna sig bekväma om de inte har svenska som modersmål, berättar Eva Ingstrand.

För att få en bostad i detta nya omsorgsboende ska man anmäla intresse till stadsdelens biståndshandläggare.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email