På fredag inleds årets ramadan, men inget är sig likt. Inga gemensamma böner i moskén, inga gemensamma sammankomster när fastan bryts.
 – Vi har stängt helt och hållet, säger Omar Sayed, kassör i församlingen i Husby.

De följer strikt Folkhälsomyndigheternas rekommendationer.
– Vi kommer inte bli under 50 personer, det brukar vara 300-400 personer som kommer hit. Många kommer att sakna att träffas vid kvällsbönen under hela månaden.

Ramadan är en månad som muslimer längtar till, en månad då det sociala livet blommar upp, släkt och vänner träffas mer än vanligt.

Annons:

Det här är månaden som alla väntar på

– Det här är månaden som alla väntar på, en viktig period socialt. Vi känner att folk inte mår bra nu när allt är stängt. De ringer till mig, och frågar ”snälla, snälla, när öppnar ni igen?”.

På flera håll försöker man fira ramadan och träffas över nätet istället. Men det fungerar inte för alla.
– De flesta som kommer till oss har inte den moderna tekniken, för de unga är det en annan sak. Hälften av våra medlemmar är över 50 år.

Församlingen har uppåt 600 medlemmar och många ringer till Omar Sayed.
– Många frågar mig, de tror att jag vet, jag blir en informationscentral. Alla berättar om sina problem, det är tungt, men det är viktigt att hjälpa varandra. Vi är med i Järvahjälpen och har en egen grupp på whats up där vi hjälper gamla och sjuka att handla.

Vi har sanerat hela moskén

Moskéns verksamhet finansieras av medlemsavgifter och gåvor som de får under ramadan.
– Vi förlorar viktiga intäkter nu. Vi finansierar allt med gåvor. De flesta som besöker oss är taxichaufförer, och deras verksamhet blöder nu. De har inga inkomster. De är egna företagare och nu tjänar de ingenting.

Omar Sayed är ofta på sitt kontor i moskén, han måste sköta det vanliga pappersarbetet. Han och flera andra medlemmar har passat på att städa alla lokaler och dessutom tvättat mattan i moskén.
– Vi har sanerat hela moskén, så att vi är redo att öppna när situationen tillåter.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Annons: