Före detta tensta gymnasium
Bild på Amir Sajadi: Järvaskolan

Hösten 2024 öppnar en ny gymnasieskola i Tensta. Det är stiftelsen Roya Foundation som driver Järvaskolan i Kista som nu grundar Järva Gymnasium. Fastighetsägaren Hemsö har skrivit ett sjuårigt hyresavtal med Järva Gymnasium och håller just nu på att renovera lokalerna.

Den nya skolan flyttar in i det som tidigare var Tensta gymnasium. Det kommer finnas plats för ungefär 500 elever och program med inriktningarna naturvetenskap, teknik, ekonomi och samhälle.
– Vi har tittat på efterfrågan och valt att börja med fyra studieförberedande program. Om några år är tanken att utöka med några yrkesförberedande också, säger Amir Sajadi, vd för Järva Gymnasium.

Han har arbetat i flera år för att göra verklighet av planerna på en gymnasieskola i Järva. Tillståndet från skolinspektionen kom i höstas och sedan dess har stiftelsen förhandlat med Hemsö om lokalerna och genomfört intresseundersökningar.

Annons:

Alla barn har kapacitet att plugga vidare på högskola

Amir Sajadis förhoppning är att Järva Gymnasium ska bidra till en positiv utveckling för området och att skolan ska locka elever också från andra delar av staden.
– Jag har en personlig övertygelse om att alla barn har kapacitet att plugga vidare på högskola och universitet om man ges rätt förutsättningar och stöd för det. Vår ambition är att alla våra elever ska studera vidare.

Stiftelsen Roya Foundation är en ideell och icke vinstdrivande organisation med en tydlig värdegrund där ord som solidaritet, feminism och antirasism används för att beskriva deras vision.
– Mångfald, jämlikhet och inkludering är centralt. Det finns rasism i samhället och vi måste synliggöra det för att skapa en så inkluderande miljö som möjligt. Alla, oavsett bakgrund, ska känna sig välkomna och uppmuntrade, säger Amir Sajadi.

Redan nu i höst kommer Järva Gymnasium finnas på plats i Tensta med kvällskurser i entreprenörskap, teknik och ekonomi, som ett sätt att etablera verksamheten i området.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email