Många ställer nu undan julpyntet och slänger julgranen. Men hur gör man det på rätt sätt utan att riskera böter för nedskräpning? Vi reder ut det.

På tjugondag Knut, som infaller den 13 januari, är det tradition i Sverige med den så kallade julgransplundringen, det vill säga när man klär av granen och ställer undan all julpynt. Men hur gör man sig av med en julgran?

En gran får varken slängas i skogen eller på gatan då det är straffbart med böter på minst 800 kronor och räknas som nedskräpning. Därför ska julgranen alltid lämnas in för återvinning. Bor man i ett flerfamiljshus kan man kontakta sin fastighetsägare och fråga var man kan lämna granen.

Annons:

Men för den som inte har andra möjligheter ordnar Stockholm Vatten och Avfall med särskilda upphämtningsplatser där man kan lämna in julgranen vid en sopbil på utsatt tid och datum. Insamlingen pågår i Stockholm mellan den 25 december 2021 till den 31 januari 2022.

I Järva kommer det att finnas tre insamlingsplatser den här helgen och nästa helg. I Tensta på Skäftingebacken 40 vid vändplanen och på Tisslingeplan i närheten av Tenstakyrkan samt vid Kista Kyrka på vändplanen vid Vejlegatan 7. I Tensta pågår insamlingen mellan klockan 12-13 och i Kista mellan klockan 13.30-14.30.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email
Annons: