Bilden är en illustration och är inte de bildbevis som Nyhetsbyrån Järva fått ta del av.

Nyligen kunde Dagens ETC avslöja att det bland Avarn Securitys ordningsvakter finns medarbetare med högerextrema åsikter och även öppna nazister. Nu har vaktbolaget vunnit en ny upphandling om tusen nya ordningsvakter med Stockholms lokaltrafik.

Det var i oktober som Dagens ETC kunde avslöja genom sin granskning av Avarn-anställdas öppna Facebook-profiler att ett 20-tal personer delat högerextremt material. Många har militär utbildning och poserar med automatvapen och svärd framför svenska flaggor. De visar stolt sina tatueringar med nazisymboler och sprider öppet hat mot invandrare och vänsterpolitiker.

– Vi får inte göra vissa efterforskningar på vår personal, så som media får göra. Vi får inte dokumentera och inte heller söka viss information. Vi har gjort en begäran till Integritetsmyndigheten om dispens för att få göra bakgrundskontroller, men fått avslag, säger Mikael Högberg, pressansvarig på Avarn Security.

Det var också i ungefär samma veva som Expo och Svenska Dagbladet avslöjade att två tjänstemän anställdes vid SD:s riksdagskansli trots att de samtidigt var aktiva i vit makt-miljön. I ett av fallen anlitades Avarn av partiet för en säkerhetsprövning innan tjänstemännen anställdes. Men utredaren missade de högerextrema kopplingarna.

– All personal som jobbar inom ett auktoriserat bevakningsföretag ska kontrolleras, och kontrollerna genomförs av Länsstyrelsen. Vi, och branschen i stort, anser att deras kontroller är inte tillräckligt bra, säger Mikael Högberg.

Dagens ETC har också funnit täta band till Sverigedemokraternas partiorganisation. Bland Avarns anställda var det 14 sverigedemokrater som ställde upp i valet 2018 till antingen kommun, region eller riksdag. Av dem har elva politiska uppdrag för SD runt om i landet.

Fler ordningsvakter gör att vi kan öka tryggheten i Stockholm och mota otryggheten i dörren

Nu ska antalet ordningsvakter i lokaltrafiken öka med tusen anställda, där SL:s styrelse har tilldelat Avarn Security ansvar för kollektivtrafiksområdet syd.

Till sajten Järnvägsnyheter säger Kristoffer Tamson (M), trafikregionråd och ordförande för SL, att det handlar om att stävja otrygghet och brottslighet i lokaltrafiken.

– I avsaknad av en tunnelbanepolis som finns där och när människor rör sig, tvingas vi svara upp med fler egna trygghetsåtgärder. Fler ordningsvakter gör att vi kan öka tryggheten i Stockholm och mota otryggheten i dörren, säger han.

Avarn Security är samma vaktbolag som bevakar riksdagen, riksbanken, Migrationsverkets boenden, flyktingmottagningar och även patrullerar i Järva – där Nyhetsbyrån Järva tidigare uppmärksammat Avarns ordningsvakters beteende mot EU-migranterna i Rinkeby centrum. Sedan den 1 november i år och sju år framåt är det Avarns beväpnade skyddsvakter som också vaktar departementen, regeringen och Sveriges statsminister.

Eleni Terzitane
Print Friendly, PDF & Email