En dag när jag är på väg till Rinkeby Centrum blir jag vittne till ett scenario där två ordningsvakter från vaktbolaget Avarn beter sig hotfullt mot en underårig EU-migrant. De gör sig roliga över honom och hånskrattar provocerande.

En annan dag berättar en EU-migrant om en liknade händelse, där en ordningsvakt från Avarn är hotfull mot honom. Vid ett tidigare tillfälle har vaktbolaget beordrat en utsatt person som tigger att denne ska ställa sig upp och att hen inte har rätt att sitta ner. Viktigt att tillägga att det inte råder tiggeriförbud i Järva.

Viktigt att tillägga att det inte råder tiggeriförbud i Järva

Annons:

I tisdags, i förra veckan, satt fem EU-migranter och åt kvällsmat i en tunnel i Rinkeby, när fyra anställda från vaktbolaget Avarn sade till dem att de måste lämna platsen. EU-migranterna sade att de gör det, men att de bara ville äta klart först. Det fick de inte, enligt ordningsvakterna. En av Avarns anställda sparkade mot en person ett flertal gånger. När EU-migranterna började packa sina saker stod väktarna och hånskrattade åt dem. EU- migranterna får än en gång felaktig information om att de inte får tigga och att de inte har någon rätt att återvända till platsen.

I Rinkeby centrum kroppsvisiterade en av Avarns ordningsvakter en EU-migrant och sparkade honom. En annan EU-migrant i Rinkeby centrum blev av med 20 euro och sina hjärtmediciner, i samband med att hens saker omhändertogs. Detta sker trots att hen pekade på sin arm och visade att hen varit på sjukhus och behöver sina mediciner.

Det är mycket allvarligt när ordningsvakter missbrukar sin maktställning

Det är mycket allvarligt när ordningsvakter missbrukar sin maktställning. De sparkar, hotar, hånar, förlöjligar och trakasserar oskyldiga. Dessutom ger de felaktig information kring vilka lagar som gäller i Järva. De konfiskerar EU-migranternas pengar och livsviktiga mediciner. Detta sadistiska beteende måste omedelbart upphöra. Avarn verkar anställa personal, som beter sig omänskligt mot de mest utsatta grupperna i samhället.

Stockholms stad bör se över om Avarn är rätt vaktbolag som anlitats för ansvara för ordningen på våra offentliga platser.

Nikoletta Dolfin
Print Friendly, PDF & Email