Kravallpoliser i Rinkeby i samband med Paludans koranbränning
Kravallpoliser i Rinkeby i samband med Paludans koranbränning

Freja Björk och Hedvig Nyberg har gjort en kvalitativ studie om ungdomars erfarenheter av polisens arbete i Järva.
– De blev väldigt tydligt att unga inte litar på polisen, säger de.

Freja och Hedvig har studerat kriminologi och det här var deras examensarbete för en kandidatexamen vid Stockholms universitet. De valde att arbeta just i Järva, eftersom polisen utsett området som ”utsatt” och ”särskilt utsatt”.

– Vi visste vad vi ville göra, men det var ganska segt i början att få tag i deltagare. Många unga har inget förtroende för forskare och ville inte delta. En verksamhet för ungdomar tackade nej till att medverka, eftersom de hade dåliga erfarenheter av tidigare forskare, säger Hedvig.

De radar upp dem längs en vägg och kroppsvisiterar dem

Men så var de med om något dramatiskt, av en ren slump, som förändrade situationen.
– Vi gick runt i centrum i en av orterna och var lite deppade, eftersom det gick så trögt. Då kom plötsligt en polisbil och en ambulans samtidigt in på torget där vi var. Vi trodde först att något allvarlig hade hänt, säger Freja.

Men riktigt så var det inte. Ambulanspersonalen gick åt ett håll, in i mataffären. Två poliser kliver lugnt ur polisbilen och stoppar sedan fyra unga icke-vita killar, utan synbar anledning. De radar upp dem längs en vägg, kroppsvisiterar dem och killarna får visa sina ID-handlingar.
– En del stannar och tittar på det som händer, andra går bara förbi, det kändes inte som en stor grej, säger Freja.

När kontrollen är slutförd lämnar poliserna torget.
– Det var verkligen en uppvisning av polisens makt. Det kändes som att polisen visade att de kan göra vad de vill, säger Hedvig.

En kille blev stoppad när han kom gående tillsammans med sin moster

Två av killarna som kontrollerades av polisen deltog sedan i studien. Sammanlagt intervjuades sju ungdomar till slut; sex killar och en tjej, alla i åldern 16-21 år. De har alla växt upp och är bosatta i Järva. De har föräldrar från Somalia eller Mellanöstern och de alla hade erfarenheter av rasism och rasprofilering i relation till polisens arbete.

– En kille blev stoppad när han kom gående tillsammans med sin moster. Det är skrämmande hur polisen missbrukar sin makt i vardagen, att det händer hela tiden, säger Hedvig.

Arbetet i Järva har också lärt dem vad paragraf 13 i Polislagen betyder, när polisen kör iväg ungdomarna ”till skogen”.
– Vi har läst på, och polisen får avlägsna en person om den stör ordningen. Men polisen kör iväg ungdomar även när det inte varit något bråk, säger Freja.

Deras slutsats är att det förekommer maktmissbruk, övervåld och rasprofilering i polisens arbete. Hedvig säger att det är tydligt att unga inte litar på polisen.
– Man brukar prata om att det råder en tystnadskultur, och att det beror på att alla är rädd för att själva bli utsatta. Men de verkar inte vara rädda för det, utan de är rädda för polisen.

Mitt förtroende för polismakten har minskat

– Även mitt förtroende för polisen har påverkats. Även om jag, som vit kvinna, inte utsätts för något liknande, så känner jag att mitt förtroende för polismakten har minskat, säger Freja.

Freja är ursprungligen från Ludvika, men bor sedan ett år tillbaka i studentskrapan i Tensta. Hon trivs bra där, men märker vilken uppståndelse hennes bostadsadress hela tiden orsakar.
– Ja, det blir alltid en reaktion, oavsett vem jag träffar. Till och med min pojkvän, som är från Helsingfors, har med sig en bild av hur det är i Järva.

Hedvig är ursprungligen från Ängelholm, och bor i en studentlägenhet söder om Stockholm. För henne var det första gången hon besökte Järva.
– Jag tycker, att det är stor skillnad hur det är, jämfört med den mediabild som man matas med. Det är väl som vilket område som helst, bara det att man ser fler ordningsvakter och poliser överallt.

Intervjun görs digitalt, eftersom Hedvig, som har en termin kvar, studerar i Canberra, i Australien. Freja, som är klar med sina studier och har en kandidatexamen i både kriminologi och sociolog, är i Tensta. Båda två vill i framtiden arbeta brottsförebyggande, med något slags socialt arbete.

– Eller så vill jag forska vidare inom samma område. Det har varit så intressant och vi har lärt oss jättemycket, säger Freja.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Freja Björk i Tensta och Hedvig Nyberg i Canberra.
Print Friendly, PDF & Email