Rodrigo ”Rigo” Pencheff är född och uppvuxen i Rinkeby och orten har fortfarande en stor plats i hans hjärta trots att han inte bor kvar här längre. Han minns Rinkebyfestivalen från sin ungdom och hur den samlade 1000-tals besökare. Nu är han en av initiativtagarna till Rinkeby Soundfest, en festival i lite mindre skala.

Lördagens Soundfest inleddes med tal av Rashid Mohammed, ordförande för Järva Stadsdelsnämnd. Han sade bland annat att Rinkeby behöver fler aktiviteter som denna för sammanhållning och för vi-känslan. Fastighetsbolaget FastPartner är också en samarbetspartner för Soundfest och deras kontaktperson Igor Borg välkomnade publiken till nästa års fest, andra lördagen i augusti 2024.

Detta följdes av en stunds old school reggae, dancehall musik och annan musik med sköna rytmer som spelades på Topaz Sounds stora anläggning med kraftiga högtalare.  Besökarna höll sig lite blygt efter torgets utkanter tills det var dags för dagens första artist att ta plats på scenen. Abdifatah Legent var den förste och följdes av Ridwaan Galaydh. Båda artisterna har somaliskt ursprung och publiken gungade glatt med i takterna.

Annons:

Nzinga Boy tog plats på scenen

Rigo tog plats på scenen och uppmanade alla att ta 97 steg framåt för att komma närmare scenen. Han körde några av sina gamla hits som alla kunde sjunga med i, både de med refränger på svenska, engelska och spanska. Rigo berättade att den 11 augusti var det hip hopens 50-årsdag! De som startade genren fick motstånd och ingen trodde att stilen skulle överleva ett år ens. 50 årsdagen har uppmärksammats stort med festivaler världen över.

Nzinga Boy tog plats på scenen och gjorde sitt bästa för att få fart på publiken. Hans musikstil är afrobeat och en del av besökarna kom i gång och dansade. Som artist är Nzinga ganska ny och slog igenom i TV-programmet Talang 2019. Artisten som kom efter honom är också en ny bekantskap för de flesta. Ayli har sitt ursprung i Sverige med chilenskt påbrå. Hon var nyligen med på Nyhetsmorgon och har hittills bara släppt en singel.

Soundfest lockade med barnaktiviteter och det var det alltid populära ansiktsmålning som erbjöds. På torget fanns också försäljning av kaffe och läsk samt somosas. Kanske kommer fler restauranger att erbjuda matservering på torget vid nästa Soundfest?

Dansgruppen Binta & Blackout Family stormade in på scenen och det märktes att de var igenkända och uppskattade av publiken. De har under många år haft danskurser i Rinkeby. Med sitt energifulla tempo med imponerande gymnastiska danssteg och rörelser visade de publiken hur Dancehall av hög kvalitet ser ut.

Nästa artist var Shaazam. Bakom artistnamnet döljer sig svenske Johan Landenfelt, en man med lång erfarenhet av rap och en av branschens snabbaste och vassaste tunga. Han berättade att han jobbar med freestyle – hittar på vad han ska rappa om under låtens gång. Publiken fick säga fem ord som han använde i en text och fick till en uppskattad vers.

Till nästa år har vi gärna med fler i arrangörsgruppen

När publiken visste att det inte var många artister kvar på dagens spellista anslöt fler. De kända somaliska stjärnorna Fadumiina Hilovle och Qarabaatiley Idle var inbjudna från London för att framföra sina kända låtar. Nu kom publiken verkligen igång och dansade och sjöng med. Artisterna  började med att sjunga ett par sånger tillsammans. Många spelade in och fotade konserten som ett minne för livet av att ha sett dessa stjärnor.

I folkmyllret fanns Rigo Pencheff och jag bad honom om en utvärdering av dagen.

-Det har varit positivt från början till slut att ordna detta och visa att Rinkeby kan leverera. Vi har haft bra samarbete med Rinkeby Folkets Hus, FastPartner, Polisen och Stockholms stad. Det har varit mycket nostalgi för mig att ordna Soundfest och ge tillbaka vad den stora festivalen gav mig under min uppväxt i Rinkeby. När vi valt artister har vi tänkt brett och sett till att få med olika musikstilar från olika kulturer i en bra blandning.

Rigo fortsatte:

-Vi i Topaz Sound har ordnat det mesta praktiska jobbet med att få hit artister och så vidare. Till nästa år har vi gärna med fler i arrangörsgruppen, gärna yngre, så att vi kan visa och inspirera en ny generation hur man planerar och genomför ett stort evenemang.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email