Nu skärps restriktionerna under en månads tid. Det meddelade regeringen under en pressträff idag eftermiddag. 

Under fredagseftermiddagen höll statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin, socialminister Lena Hallengren, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson en digital pressträff. Där presenterades nya skärpta restriktioner som börjar gälla från och med julafton och en månad framöver, alltså fram till den 24 januari. 

Följande gäller från och med den 24 december:

Annons:
  • Rekommendation att använda munskydd i kollektivtrafiken under vissa tider då trängsel inte kan undvikas. Folkhälsomyndigheten kommer att återkomma med detaljer innan ikraftträdandet som sker den 7 januari.

  • Maxantalet för sällskap på restaurang sänks från åtta till fyra personer.

  •  I november införde regeringen alkoholförbud på restauranger efter klockan tio på kvällen. Nu förbjuds alkoholförsäljningen på restauranger efter klockan åtta på kvällen.

  • Fjärr- och distansundervisningen på gymnasieskolor förlängs till och med den 24 januari.

  • Icke-essentiell personal i kommuner, regioner samt statliga och privata verksamheter ska arbeta hemifrån under den kommande månaden. 

  • All verksamhet inom stat, kommuner och regioner som inte är nödvändiga bör stängas ned omedelbart till och med den 24 januari. Badhus, museer, bibliotek och idrottshallar är bland de verksamheter som drabbas av restriktionerna.

  • Maxantal införs på butiker, köpcentrum och gym. Aktörerna ska snarast sätta ett maxantal för hur många som får vistas där på en och samma gång. Trängsel får inte förekomma. Om effekt inte uppnås kommer regeringen planera för att stänga ned de verksamheterna.
Eleni Terzitane
 
Print Friendly, PDF & Email