en sjuksköterska i blå arbetsväst och vita byxor
Lisa George-Svahn.

På lördag kväll mellan klockan 16 och 23 hålls en insamlingskväll för Palestinas vårdarbetare med fullt program på Solidaria i Sundbyberg. Alla intäkter går till palestinska organisationer.

Bakom initiativet står Vårdpersonal för Gaza, Rättvisa för alla och Läkare mot rasism. En av de som hjälper till på lördag är Rinkebybaserade sjuksköterskan Lisa George-Svahn.

Vad innebär initiativet Solidaritetskväll för Palestinas vårdarbetare?
– Det är Vårdpersonal för Gaza som arrangerar, de är med och demonstrerar för Palestina varje helg, en insamling till vårdpersonal i Gaza.

Annons:
Annons:

Varför är det viktigt att delta tycker du?
– Eftersom det är ett ockupationskrig där sjukvården varit särskilt utsatt, trots att det finns tydliga internationella regler att skydda dem. Jag kan inte föreställa mig hur det är att jobba under sådana omständigheter, det här kändes som en helt annan nivå av våld och aggression riktad mot sjukvårdspersonal.
– Jämfört med anfallskriget i Ukraina har det varit helt tyst i de medicinska fackförbunden kring Gaza. Vi har inte haft samma sammanhållning som tidigare, hur vi kan bidra för att stötta våra kollegor. Nu är det väldigt tyst, förutom en länk långt ner på Vårdförbundets sida om ”situationen” i Gaza.

Vad är din uppgift?
– Jag hjälper till och leder barnaktiviteter. Det finns två delar, dels att vi ska få vittnesmål direkt från sjukvårdspersonal på marken – för att få en riktig bild av det som händer – dels för att få en bild hur vi kan stötta våra kollegor och föra fram deras berättelser. Det tycker jag har saknats mycket i media.

Vad händer mer under kvällen?
– Det sker flera saker parallellt, det kommer att finnas matservering, barnaktiviteter, en tatuerare och olika insamlingar till palestinska organisationer. Det blir också vittnesmål direkt från kollegor i Gaza, samt ett panelsamtal.

Vad hoppas du att din medverkan kan bidra till?
– Vi har försökt sprida eventet till så många som möjligt, att engagera sig långsiktigt. Det här är ett sätt att jobba tillsammans och att höra direkt hur pengarna används från dem på plats.

Varför tycker du att man ska komma till solidaritetskvällen?
– Om man vill lära sig mer om Gaza, som medmänniska, som förälder, syster, är det bra att komma dit. Annars är det tyvärr svårt att få en bild av det som händer.

De organisationer som insamlingen går till är Palestinagruppernas akuta insamling (med 90-konto) och Ship to Gaza.

David Johansson

Skärmdump från Vårdpersonal för Gazas Instagram.
Print Friendly, PDF & Email