Al-Azharskolan i Vällingby.

Åtal har väckts mot sju personer med anknytning till Al-Azharskolan. Åtalet gäller trolöshet mot huvudman i två fall, grova bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott. Fem av de åtalade satt tidigare i skolans stiftelses styrelse.

Det var den 20 november förra året som fem personer med koppling till den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar greps. Alla fem har tidigare suttit i skolans stiftelses styrelse.

Tre av dem släpptes i mitten av december, den fjärde strax före jul, i väntan på att förundersökningen skulle bli klar. Men den tidigare ordföranden för stiftelsen, Bashir Aman, som har byggt Al-Azhar till den största muslimska skolan i hela norra Europa, har hållits kvar i häktet hela tiden. Ett välbesökt möte anordnades i Rinkeby Folkets Hus den 21 mars till stöd för hans person.

Annons:

Enligt ekobrottsmyndigheten har brotten begåtts under åren 2015-2018. Brotten som rör grov trolöshet mot huvudman handlar om att den tidigare styrelsen i stiftelsen fört ut sammanlagt 11 miljoner kronor från skolverksamheten för att starta en bank. Friskolan finansieras med offentliga medel och skolpengen är endast avsedd för skolverksamhet.

De har agerat i strid med stiftelsens ändamål

– Min bedömning är att styrelsen genom att flytta ut pengarna från skolverksamheten till den externa bolagsgruppen har agerat i strid med stiftelsens ändamål, vilket innebär att man gör sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman, säger Lisa Hermanrud, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten och även förundersökningsledare i ärendet.

Utöver de fem från stiftelsens styrelse åtalas två personer som har medverkat i arbetet att starta en bank. Åtalen gäller grova bokföringsbrott, och den tidigare ordföranden i stiftelsen åtalas dessutom för grovt penningtvättsbrott.

Utan uppsåt och utan egen vinning

De åtalade menar att överföringen av pengar var en investering, som till stora delar har betalats tillbaka. Allt har inte kunnat betalas tillbaka eftersom alla konton är frysta i och med att rättsprocessen satts igång. ”Det gjordes utan uppsåt och utan egen vinning”, säger en av de åtalade.

Straffskalan för brotten är mellan sex månader och sex år.

Rättegången börjar den 9 maj 2019 vid Stockholms tingsrätt och beräknas pågå i cirka fem veckor.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email