Många var på plats på Bridge i Kista när Bawsy Baws Babes och Womenisa bjöd in för samtal om självkänsla.
– Jag fick kämpa i en värld av vita äldre män, sade Halima Sadia som föreläste.

Halima började sin karriär som chef redan vid 23 års ålder och fick jobba hårt för att bli accepterad som ung, muslim, somalier och hijabi.
– ”Ska du vara här?” fick jag höra. Men jag boostade mig själv med personlighetstester och terapi under många år, säger Halima Sadia som är utbildad socionom, coach, föreläsare. Hon driver även ett eget företag.

Halima Sadia är uppväxt i Gävle men bor numera i Stockholm med man och barn. Hon har haft olika chefsyrken, jobbat som  fritidsledare och inom socialtjänsten. I somras var hon en av de medverkande Streetgäris och ABF:s sommarpodd Talet, vars syfte var att utmana den bristande mångfalden i Sommar i P1.

Vi behöver lära våra barn att de är good enough

Halima Sadia säger att hon redan i skolan var ett barn som hördes och syntes. Han tog plats och ansågs därför som annorlunda.
– Jag var bara mig själv, alhamdulillah. Mina föräldrar trodde på mig och sade att ”inget kan stoppa dig, Halima”. Många blandar ihop självkänsla och självförtroende. Självkänsla eller självuppfattning handlar om uppfattningen man har om sig själv och den man är. En svag självkänsla kan både vara att under- och överskatta sin person eller kapacitet, och behöver hållas isär från begreppet självförtroende som har med prestationer att göra. Självkänsla är grunden.

Halima pratade också om vikten av sociala medier där det ibland går att få gratis hjälp av psykologer och råd från olika organisationer.
– När jag var yngre fanns inte allt det där och det är viktigt med self care. Vi behöver jobba med våra barn och lära dem att de är good enough. De ska veta att de är älskade oavsett vad de gör. Så att barnen tidigt förstår sitt värde. Vi behöver träna på att älska oss själva.

Deqa Abukar som är VD för Bling, deltog också i samtalet.
– Jag har sagt till mig själv att ”jag älskar dig, Deqa”. Att säga det, det gör något med en själv. Man borde säga det oftare. Jag trodde det var bara andra som kunde älska mig, sedan har jag reflekterat mycket och gått i terapi under en tid i mitt liv. Det är det bästa man kan göra för sig själv. Jag har fått jobba med min självkänsla genom åren, så jag säger än en gång; jo, jag älskar dig Deqa.

Kvinnor bedöms ofta utifrån sitt utseende

Deqa pratade också om problemet med ”women empowerment” som något avklätt och hur kvinnor ofta bedöms utifrån utseende. Vi skulle må bra av att titta inåt och se att vi duger som vi är, då skulle vi alla vara starka individer, sade hon.

Halima Sadia involverade publiken genom olika övningar och diskussioner om ångest, acceptans och medkänsla. I en övning bad hon alla att säga till sig själv att man är grym, snäll och en omtänksam partner och vän samtidigt som man tog djupa andetag. 

– Jag märkte att många tyckte det kändes bra och skönt. Det var en som sa att det var avslappnande och att man kom ner i varv. Vi behöver lyssna in och jag som tror på gud ser att vi alla är värda och ingen är som oss. Livet har sina trauman men det går att nå dit man vill, sade hon.

Bawsy Baws Babes fokuserar på entreprenörer som har startat eller äger sina företag sedan några år tillbaka. Womenisa riktar sig till kvinnor som inte har startat ett företag än, men vill göra det.

Krista Sirviö

Print Friendly, PDF & Email