Spånga kyrka utifrån, strålande sol och knallblå himmel.

Gudstjänsten i Spånga kyrka i söndags var välbesökt. Unga och gamla lyssnade till Marie Grangårdens predikan om vägen mot påsken, om fastan som en tid av eftertanke och solidaritet med världen. Efteråt blev det kyrkkaffe i den vackra prästgården.

Under gudstjänsten läste kyrkvärden Gunilla Moshi ur Höga visan och fyra flickor sjöng i kör. Bönerna handlade om vår oroliga värld, om alla människor på flykt, om dem som drabbats av jordbävningen i Turkiet och Syrien, om kriget i Ukraina och upproret i Iran. ”Hjälp oss att hålla fred.”

Kaffevärden Mari Källman tar emot i dörren till prästgården.
Mari Källman, är kaffevärd.

Efter gudstjänsten träffades kyrkobesökarna i prästgården. Sista söndagen före fastan bjuds det på semlor till kaffet. De två kaffevärdarna hade gått lite i förväg för att förbereda allt.
– Välkommen in, sade Mari Källman, som är en av kaffevärdarna.

Annons:

Mari Källman har bott i Tensta i två år och hon bor i de nybyggda Stockholmshusen.
– Du kan se min balkong härifrån, sade hon och pekade från prästgårdens trappa bort mot husen på Bussenhusvägen.

– Jag trivs så bra med mina grannar. Jag har hela världen i porten och runt mig. Jag pratar med alla och alla pratar med mig. Om jag har varit förkyld, och hållit mig inne några dagar, då frågar grannarna efter mig. Och så kommer någon med en tallrik varm mat.

Borden inne i prästgården fylldes efter hand av kyrkobesökare. Kaffevärdarna serverade kaffe och fastlagsbullar till alla.

– Under kyrkkaffet blir det tillfälle att prata med varandra, även med dem man inte känner sedan tidigare. Det är trevligt, sade Marie Grangården, som är präst i församlingen.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Rummet i prästgården där folk sitter vid flera bord och fikar.
Gudstjänst i Spånga kyrka.
Print Friendly, PDF & Email
Annons: