Alla som trängdes och småpratade i hallen innan dörrarna till mötet öppnades var sommarklädda, en del redan solbrända, och det kändes som ett hej då inför sommaruppehållet.
Nämndmötena är en viktig beståndsdel i den lokala demokratin. Det är den gången som politiker och tjänstemän möter medborgarna för att informera om, och stå till svars för, den verksamhet som bedrivs. I framtiden kommer det dröja längre mellan mötena, eftersom sammanträdena kommer flyttas runt på fyra olika platser, istället för två.
Jag började arbeta i Järva i augusti 2016 och har sedan dess följt stadsdelsnämndernas möten. Då var den politiska majoriteten densamma som nu, men både ordföranden och direktörer har bytts ut för länge sedan. Bara Mohamed Hagi Farah är densamme, tack och lov. Han var med på mitt allra första nämndmöte i Tensta träff. Då pågick en politisk strid i Spånga-Tensta och mötet var välbesökt. Det var då han yttrade de bevingade orden ”kom ihåg, all makt utgår från folket!”.
Igår var han med på mötet i Folkets Husby, när Rinkeby-Kista sammanträdde för sista gången. Den här gången kämpade han för att de extra tre miljoner som tilldelats Järva ska användas till gratis lunch i sommar. Men det verkar inte bli mera mat, utan istället fler bussar till de utflykter som anordnas.
Hagi Farah har upprepade gånger frågat efter en konsekvensutredning inför beslutet om sammanslagning av två stadsdelar till en enda. Han har bett om dialogmöten med medborgarna innan beslutet fattas. Någon utredning om konsekvenser blev det inte och inga dialogmöten heller. Däremot kallas till ett dialogmöte den 21 juni i Rinkeby Folkets Hus. Men beslutet är redan fattat och den 1 juli är stadsdelen Järva ett faktum.
Kerstin Gustafsson Figueroa