bild på Deqa Abukar, svart kvinna med slöja, och en blond kvinna i gröna kläder; Julia Lundin
Deqa Abukar och Julia Lundin. Foto: Daniel Ivarsson

Under 2023 får entreprenörer chans att sälja in sin idé till några av Sveriges investerare. Initiativet, som går under namnet Shift, har tagits av nyhetssajten Breakit och Bling Startup. I potten ligger flera miljoner i möjliga investeringar och stipendier på 100 000 kronor till samtliga finalister.

 – Initiativet presenterades för första gången 2021, en plattform för att entreprenörer och investerare ska mötas. Vår vision är att koppla ihop investerarna runt Stureplan med förortens entreprenörer, säger Deqa Abukar som är medgrundare till Bling.

Målet för Shift är att förändra det faktum att så mycket av riskkapitalet hamnar i Stockholms innerstad och inte i orten.

– Initiativet kom efter Breakits stora granskning av fördelningen av riskkapitalet, där det visade sig att bara 0,81 procent av pengarna hamnade i förorten åren 2015-2020. Alla är välkomna att söka, men vi fokuserar mest på entreprenörer från förorten, säger Deqa.

Deqa Abukar kommer tillsammans med Julia Lundin, reporter från Breakit, att leda finalen den 14 mars . Breakit vann Stora Journalistpriset och Tidskriftspriset 2021.

 – En av nyheterna är att efter tävlingen kommer Breakit följa det vinnande teamet i en större artikelserie. Vi kommer även prata med de bolag som har deltagit vid tidigare tillfällen.

Ansökan håller öppet fram till den 26 januari.

Det här är Shift 2023:

Tio team får pitcha in sin idé för en panel av investerare. Ett team tilldelas en investering på minst en miljon kronor.
Övriga nio team får ett stipendium på 100 000 kronor var.

8-13 feb: efter att juryn gjort en första gallring bjuds de mest intressanta bolagen in till Stockholm för pitch. 17 feb (preliminärt): tio team väljs ut som finalister. 22 feb-10 mars: de tio entreprenörsteamen genomgår ett bootcamp för att drillas och utbildas av tävlingens partners.  14:e mars: Den stora finalen i Stockholm.

Krista Sirviö

Print Friendly, PDF & Email