Igår gick app-taxiförare ut i strejk för att protestera mot gigföretagen Uber och Bolts arbetsvillkor. ”Det är rent slaveri”. 

Vid lunchtid samlades ett femtiotal taxiförare vid Universitetsområdet i Stockholm för att sätta upp plakat, banderoller och skyltar på sina bilar. Den ena bilen efter den andra förbereddes för att kunna skicka ett tydligt meddelande till gigföretagen Uber och Bolt ”Rättvisa villkor!”.

När bilarna var färdiga ropades det ut på gatan att det var dags att åka. De strejkande chaufförerna klev in i sina bilar, satt på sina varningsblinkers och rullade raka vägen fram till Ubers huvudkontor i Solna med händerna nedtryckta på tutan.

Annons:

De glömmer att vi är människor som har familj

– Jag har jobbat i den här branschen i över 30 år. Det har blivit mycket värre sedan Bolt och Uber kom in i bilden. De glömmer att vi är människor som har familj. Som det ser ut idag har vi ingen tid att vara med dem. Vi måste jobba tolv timmar om dagen sex till sju dagar i veckan. Det går inte, sade Khosro Ibrahim.

Bilar med plakat på led i protest

Med ett gemensamt mål parkerade förarna sina bilar utanför Ubers kontor, lyfte upp sina plakat och samlades vid entrén. Arrangörerna monterade snabbt upp högtalare och mikrofon för att kunna göra sina röster hörda. 

Idag visar vi solidaritet!

Klockan 13:20 klev tre representanter in på Ubers kontor för att hålla samtal med Nordenchefen Peter Löfstrand. Kraven var en höjning av jämförelsepriset från 179 kr till 299 kr, en minskning av serviceavgiften från 20-25 procent till 15 procent och att appföretagen har regelbundna möten med taxiunionen.

– Idag visar vi solidaritet! Tillsammans är vi starka och tillsammans kan vi göra förändringar, ropade Omid Sakhdari ut till de applåderande förarna. 

– Vi har inte tid för fler samtal. Nu är det tid för att förhandla, sade John van Dinther, pressansvarig för Taxiunionen. 

Efter mötet var båda parter försiktigt positiva, trots att Uber inte kunde ge några konkreta löften om några förändringar. Företaget har lovat att återkomma med besked senast den 25 januari. 

Protestkaravanen fortsatte sedan att rulla på Stockholms gator under parollen ”Shame on Uber”. 

Tim Nutley

Print Friendly, PDF & Email