Stort tack för ert öppna brev.  Jag har följt rapporteringen i Nyhetsbyrån Järva och tagit del av alla era berättelser om hur ni upplevt er arbetsmiljö, och jag tar situationen på stort allvar.

Förskolan har länge varit underprioriterad och underfinansierad, och det arbetar jag nu för att förändra. I nästa års budget som klubbades i december lägger vi 400 miljoner kronor extra till stadens förskolor, och inrättar en ny nämnd och förvaltning enbart för förskolan. 

Allt är inte en fråga om resurser

Vi gör det för att lyfta förskolan och ge verksamheten det fokus den förtjänar, eftersom vi håller med er pedagoger om att förskolan är en av nycklarna till ett mer jämlikt samhälle och kan skapa mer jämlika livschanser för alla barn. 

Samtidigt förstår jag att allt inte är en fråga om resurser. Jag har som sagt tagit del av rapporteringen i Nyhetsbyrån Järva, och samma vecka som de första artiklarna publicerades var jag på besök hos förvaltningen och diskuterade bland annat det ni berättar om. Jag har även haft kontakt med de fackliga organisationerna för att se hur vi kan komma framåt i detta, och jag har meddelat dem att min dörr står öppen. 

Jag har ingen möjlighet att påverka enskilda personalärenden

Jag har däremot ingen möjlighet att som politiker påverka enskilda personalärenden. Det är en viktig princip att borgarråd – liksom ministrar – inte har rätt att detaljstyra förvaltningar eller att besluta om enskilda anställda. Men som ytterst ansvarig politiker tycker jag, som jag också skrivit i svaren till er, att det är bra att det ni berättar kommer upp till ytan så att förvaltningen och de fackliga organisationerna tillsammans får möjlighet att arbeta för en bättre verksamhet.

Alla medarbetare inom Stockholms stad ska våga lyfta sådant som man inte tycker är bra på sin arbetsplats utan att vara rädda för negativa konsekvenser.

Jag kommer inte att släppa den här frågan

Med det sagt så vill jag ändå understryka att jag på inget sätt tar lätt på det ni berättar om och jag kommer inte att släppa den här frågan, eftersom er arbetsmiljö är viktig för mig. Jag tar också på stort allvar när det kommer uppgifter från personer som tidigare arbetat i verksamheterna, men som slutat. Den här situationen ska lösas.

Som förskoleborgarråd är det mitt ansvar att se till att alla barn i Stockholm har tillgång till en bra förskola, och att ni som arbetar inom förskolan får de resurser som krävs för att ni ska kunna göra ert arbete och må bra på era arbetsplatser. Det är ett ansvar jag verkligen tar på allvar, och jag kommer att göra allt jag kan för att förbättra villkoren för all personal inom förskolan. 

Alexandra Mattsson, förskoleborgarråd i Stockholm stad, V.

Läs mer om förskolan i Rinkeby-Kista:

Print Friendly, PDF & Email