En av talarna under Fridays For Futures demonstration för klimatet var Sessan, 11 år, från Tensta.
– Vi och klimatet kan inte vänta, för det är ju vår framtid som står på spel!

Sessan, som egentligen heter Sohna-Selam, talade inför de 6000 personer som hade samlats i Vasaparken i Stockholm. Hon riktade flera frågor till alla vuxna.
– Har ni någonsin tänkt tanken om hur Sverige kommer att se ut om 20 till 40 år? Har ni tänkt på att all plast ni använder kommer hamna i våra sjöar, i havsdjurens magar så de dör och vi förgiftas? Det verkar inte som att ni gör det, tänker alltså. För då hade ni förstått att krisen var här för längesen och att om 20 till 40 år är det för sent.

Varför bryr ni er inte om oss, är vi inte värda ett långt liv som alla andra?

Annons:

Sessan och hennes vänner har fått nog av såväl klimatförstörelsen som våldet.

– Varför stänger ni alla fritidsgårdar i förorten? Varför säljer ni allt som går att sälja men inte borde säljas? Som vår trygghet, rätt till att kunna leka på lekplatsen utan att oroa oss för att råka bli skjutna bara för att vi ville gunga, leka kull eller spela boll. Varför bryr ni er inte om oss, är vi inte värda ett långt liv som alla andra?

Efter sitt tal ställde Sessan frågor till landets politiker, till dem som styr.
– Ni vill göra bättre för klimatet, men när? När ska ni förstå att vi bara har en planet och den kan ALDRIG bytas ut!

Och även till Stockholms politiker.
– När ska ni investera i fritidsgårdar och aktiviteter för barnen i Tensta? När ska ni förstå att även de som dör i våldet som inte är vita förtjänar uppmärksamhet och tårar?

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email