För tio år sedan, när jag kom till Sverige, var en av de största utmaningarna för mig att hitta en svensk vän. Jag ville så gärna ha en svensk vän.

Jag ville förstå det svenska sättet att tänka och leva. Men jag hade mycket lite social kontakt, det var inte lätt för mig att kommunicera.

Tiden gick och mina problem i vardagen tog över. Jag har hela tiden jobbat i ett bageri, även på helger. Alla arbetskamrater var från Iran, precis som jag. Jag jobbade bara, gav upp mina intressen och slutade tänka på svenska vänner. Jag kunde inte använda möjligheten att lära känna andra människor och andra kulturer. Men någonstans visste jag, att bakom den där höga väggen av problem, så fanns det något som var värt att vänta på. Så jag väntade tålmodigt.

Efter sex år kom äntligen en svensk tjej in på vår arbetsplats och sökte jobb. Hon hette Moa, en blåögd och blyg tjej. Jag var den som skulle lära henne jobbet. Vi skulle sätta en deg och det krävs både skicklighet och snabbhet. Moa var så stressad att hennes händer skakade. Jag försökte lugna henne och sa till henne att inte vara rädd. Det är inte svårt alls, men det tar lång tid att lära sig.

Vi bestämde att jag blev bageriets lärare och hon skulle vara min språklärare. Moa lärde sig metoden med otrolig hastighet, men jag var fortfarande dålig på svenska.

Nya vänner ger dig tillträde till nya världar

En månad senare fick hon fast jobb och vi blev vänner. På jobbet pratade vi om olika ämnen, om skillnaderna mellan våra kulturer, om allt från serier till våra barndomsminnen. Moa var från Norrland och jag lärde mig mycket av henne om människors liv i Sverige. Moa sysslar med hantverk och väver på ett traditionellt sätt. Till julklapp gav hon mig en present som hon själv vävt. Moa är intresserad av japansk musik och ibland översätter jag iranska dikter för henne. Våra samtal hjälpte mig mycket att lära mig svenska. Vi har mycket att säga varandra och det har blivit en djup vänskap.

Jag tror att vänskap mellan människor är något som existerar över geografiska och kulturella gränser. Min första erfarenhet av vänskap med svenskarna blev en mycket bra upplevelse.

Jag har slutat på bageriet för drygt ett år sedan, men Moa och jag träffas fortfarande. Nu kan jag säga att jag har en riktig vän. Nya vänner ger dig tillträde till nya världar. Vi lever alla under samma himmel.

Hero Namdari
Print Friendly, PDF & Email