”Det krävs politisk förändring mot ”ondskan” i de kulturellt belastade områdena” säger ledaren för ett parti, vars företrädare är dubbelt så kriminellt belastade som delar av den grupp han försöker demonisera.

Under SVT:s partiledardebatt talade Jimmie Åkesson om ”kulturellt belastade områden” där de ”mentalt är i en annan del av världen”. Och under riksdagens särskilda debatt efter ”påskkravallerna” efterlyste SD:s talesperson Tobias Andersson militär, utvisningar och upphävande av medborgarskap. ”Många av korankravallerna ägde rum i kriminellt och kulturellt belastade områden med andra rättssystem”, hävdade han.

Det vore intressant att förstå hur de får ihop detta. SD:s uttalande dryper av rasistiska omskrivningar, testa bara ordet ”kulturellt belastade”. En sådan beskrivning har inget annat syfte än att associera kriminalitet med SD:s högst ovetenskapliga generaliserande och demoniserande kategorisering av det som beskrivs som ”kultur”.

Annons:

Kultur har som de flesta redan känner till inte kunnat definieras av SD:s företrädare, trots det väljer man att fortsätta använda ordet. Ordet fyller nämligen en viktig funktion vilken är att etablera ett ”Vi och ett dom”.

Hade SD varit intresserade av att begränsa kriminalitet på riktigt hade de enkelt kunnat börja på deras eget kansli och lokala träffpunkter. Det finns nämligen ingen plats där det finns en sådan tydlig koncentration av personer som begår kriminella handlingar. Brukar inte vilja använda ord som ”no go zone” men i detta fall är det en adekvat beskrivning.

Alla sverigedemokrater begår inte brott

Det finns idag en enorm överrepresentation av människor med bakgrund från andra länder som arbetar i samhällsbärande yrken, under villkor som är de minst gynnsamma på arbetsmarknaden. Det är något som SD aldrig tar upp i sina hatfyllda verklighets beskrivningar.

Jag är ganska övertygad om att ingen av SD’s högavlönade representanter på ”partihögkvarteret” ens kommit i närheten av denna verklighet, de flesta har nog likt Jimmie levt större delen av sitt liv inom ramen för olika skattefinansierade verksamheter.

Alla sverigedemokrater begår inte brott, men av alla partier är det Sverigedemokraterna som utan tvekan är överrepresenterade i allvarliga brottsfall. Det är bara att se till den senaste veckans händelser, där en politiker misstänks för mord, en annan för styckmord och en tredje för sexuella trakasserier, skriver Linda Westerlind i Folkbladet.

Av de etablerade partierna är det SD och Moderaterna som sticker ut

Av de etablerade partierna är det Sverigedemokraterna och Moderaterna som sticker ut. Var femte Sverigedemokrat är dömd för brott och var tionde moderat, rapporterade SvT.

Erik Almqvist förklarade sina rasistiska och sexistiska tillmälen, sparkarna och järnrören med att han mådde dåligt. Kent Ekeroth blev förlåten för att han visat ”gott omdöme” efteråt. AiP:s granskning visar hur partiet bryter mot sin egen kriminalpolitik.

Vilken normalt funtad person som helst kan tydligt se att allt prat om att man ”agerar beslutsamt mot kriminalitet” är struntprat, det handlar bara om att använda brott som ett verktyg i kampen för att avhumanisera vissa samhällsgrupper.

Det är viktigt att samhället åtgärdar problem som skapar besvär för människor som kämpar och sköter sig, men det är viktigt att förstå att SD utgör en betydande del av detta problem och inte representerar en lösning.

Drömscenariot för SD och liknande grupper är att hamna i en maktposition så de kan göra precis vad de vill och sedan skylla på utvalda grupper när saker rasar ihop, på samma sätt som en av deras största förebilder i Moskva.

Anders Cardell

 

Print Friendly, PDF & Email