Samrand Faik tar emot urmärkelsen från kung Carl Gustav
Samrand Faik tar emot urmärkelsen från kung Carl XVI Gustav. Foto Magnus Fröderberg

Samrand Faik, 22, från Akalla är en av årets tre mottagare av Kompassrosen, ett stipendium från Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Han får utmärkelsen för sitt arbete med Fredsambassadörerna som stöttar unga i Husby och Rinkeby.

När Samrand gick i nian stängdes ungdomsgården i Akalla ned. Han var då med och skapade en förening för unga som skulle etablera en ny mötesplats. Därifrån började han sedan arbeta inom ramen för Fryshusets verksamhet.

– Fredsambassadörerna som jag har jobbat med de senaste två åren är ett IOP mellan Fryshuset och Järva stadsdelsförvaltning där vi jobbar med ungefär 20 ungdomar och lär ut konflikthantering och medlingsmetoder. Men viktigast av allt kanske är de möten som vi har med ungdomarna, säger Samrand Faik.

Annons:

Han har även arbetat med motiverande samtal för att få unga i sysselsättning, arrangerat event och turneringar, jobbat för att öka valdeltagandet bland unga i förorten och varit med och utvecklat Fryshusets tjejverksamhet.

Jag är absolut inte unik i mitt engagemang

Nu har han belönats för sitt arbete och fått ta emot det prestigefyllda stipendiet för att han enligt motiveringen ”med handlingskraft och omtanke stärker andra unga att lösa konflikter, med förståelse och ödmjukhet som grund.”

Vad betyder det för dig att få Kompassrosen?

– Det är ett kvitto på att alla eldsjälar och vi som jobbar med sociala frågor i Järva har betydelse. Jag är absolut inte unik i mitt engagemang och hoppas att fler i området ska uppmärksammas för det de gör.

Prispengarna på 50 000 kronor kommer Samrand använda för att vidareutbilda sig inom ledarskap, men exakt hur och var har han inte bestämt ännu. Nu närmast väntar en sommar med mera jobb och i augusti åker Fredsambassadörerna på medlingsläger, ”kanske till Skåne”. 

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email